Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Titánový elektrický bicykel OL + EM je ručne vyrábaný na mieru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vďaka narastajúcej obľúbenosti elektrických bicyklov prichádza na trh veľa modelov, ktoré sú síce lacné, no nebývajú príliš kvalitné. To však nie je prípad modelu OL+EM, ktorý má titánový rám ručne vyrobený na mieru a niekoľko špičkových komponentov. Tomu zodpovedá i jeho vyššia cena.

Nový elektrický bicykel OL+EM (vyslovuje sa ako „O, L a emm“), ktorý vytvoril britský produktový dizajnér Kevin Champion a je pomenovaný podľa jeho detí Olivera a Emily. V súčasnosti je predmetom startup kampane na portáli Indiegogo. Ako už bolo spomenuté, rám je ručne vyrobený z titánových trubiek leteckej kvality na základe telesných rozmerov každého kupujúceho. Vidlica je pritom vyrobená z uhlíkových vlákien, ktoré pomáhajú absorbovať vibrácie z cesty.

Titánový elektrický bicykel na mieru OL + EM.

Výkon jazdca pri šliapaní do pedálov zvyšuje 250-wattový elektromotor Bafang M800, ktorý má krútiaci moment až 55 Nm. Umožňuje dosiahnuť maximálnu rýchlosť 25 km / h v Európe alebo 40 km / h v USA. Jazdci si môžu vybrať z troch úrovní elektrickej asistencie (jedna z nich je 0) prostredníctvom LCD ovládača na riadidlách. Táto jednotka zobrazuje aj údaje ako je úroveň nabitia batérie či aktuálnu rýchlosť.

Titánový elektrický bicykel na mieru OL + EM.

Motor je poháňaný vlastnou 3D vytlačenou 36-voltovou lítiovou batériou, ktorá sa dá rýchlo odpojiť a nabiť. Ponúka sa v dvoch verziách – 7-Ah batéria Sprint, ktorá údajne poskytuje dojazd približne 70 km a do plnej kapacity sa nabije za 2,5 hodiny, a väčšia 10,5-Ah batéria Tour, ktorá ponúka 100 kilometrový dojazd na jedno nabitie, pričom do plnej kapacity sa nabije za 3 hodiny. Na rozdiel od modelu Sprint sa batéria Tour dá uzamknúť k rámu, keď je bicykel ponechaný bez dozoru.

Titánový elektrický bicykel na mieru OL + EM.

Spolu s výberom medzi dvoma batériami si kupujúci môžu vybrať aj 11-rýchlostnú prevodovku Shimano Alfine so zadným nábojom alebo bezstupňovú prevodovku Enviolo Autimatiq a sedadlo Brooks alebo Ergon.

Medzi ďalšie vlastnosti titánového e-bicykla OL+EM patria hydraulické kotúčové brzdy Shimano XT, remeňový pohon Gates Carbon, 27,5-palcové kolesá White Industries, pedále Crankbrothers, vnútorne vedené káble a predné a zadné svetlá Supernova, ktoré sa automaticky zapnú, keď okolité svetlo slabne. Celý e-bicykel údajne váži len 13 kilogramov.

Titánový elektrický bicykel na mieru OL + EM.

Champion plánuje vyrobiť len 100 týchto e-bicyklov ročne a v skutočnosti obmedzuje sériu na portáli Indiegogo len na 20 kusov. Netreba dodávať, že nie sú vôbec lacné. Cena sa začína na 6 350 EUR, pričom plánovaná katalógová cena je 7 500 EUR. Za predpokladu, že všetko pôjde podľa plánu, mali by sa podporovateľom dodať v júli.

Titánový elektrický bicykel na mieru OL + EM.