Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenskí vývojári podporujú elektromobilitu pomocou unikátnych nabíjačiek

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
19. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Žijeme v dobe, v ktorej si mnohí začínajú uvedomovať aj to, že životné prostredie už nesmie viac zostať bez povšimnutia. Mnohí veria tomu, že planéte môžeme pomôcť aj prostredníctvom elektromobilov. Aj preto sa na ne už upli viaceré zahraničné automobilky. Svoje nezastupiteľné miesto vo vývoji elektromobility má však aj Slovensko. Pracuje sa tu na novom type batérií a zároveň sa skupina šikovných Slovákov z Agevolt pustila aj do zaujímavých nabíjačiek.

Výstavba nových bytov v tejto dobe prinútila mnohých developerov zamýšľať sa nad tým ako novým majiteľom zabezpečiť pohodlné a dostupné nabíjanie elektromobilov, keďže je táto téma už dávno na programe dňa. Problémom pre nich pritom nie je stavať nabíjacie miesta na parkoviskách, ale skôr, v dlhodobom horizonte, odhadnúť vyťaženosť a spotrebu elektrickej energie. Treba totiž rezervovať kapacitu energie od dodávateľa tak, aby toto riešenie bolo aj dlhodobo udržateľné. V tomto smere prišlo riešenie od Slovákov z AgeVolt.

„Vyvinuli sme riešenie nabíjania elektromobilov pre existujúcich majiteľov budov a elektrických prípojok tak, aby sa nemuseli obávať množstva osadených nabíjacích staníc, ale riešili len počet kilometrov, ktoré môžu do tých nabíjacích staníc ponúknuť. Tak teda aj pri klasickom rodinnom dome dokážu ponúknuť nabíjanie aj pre 10 vozidiel, ktoré počas noci dobijú dostatok kilometrov na ich denný dojazd,“ hovorí Ján Zuštiak, CEO, AgeVolt.

Takéto riešenie sa vývojárom podarilo spustiť už v roku 2019. Dnes je už však unikátny systém opäť o krok ďalej. Už to totiž nie je len jednoúčelové nabíjacie zariadenie.

„Majiteľ nabíjacej stanice už dnes dokáže túto nabíjaciu stanicu zdieľať s verejnosťou. Dokáže túto nabíjaciu stanicu používať vo viacerých režimoch. Či už ide použitie Home, Fleet, Work alebo Public, kde v každom prípade dokáže tieto nabíjacie stanice zdieľať s inou skupinou používateľov. Či už v rámci dňa použije tieto nabíjacie stanice pre používanie a nabíjanie svojich fleetových vozidiel pre svojich zákazníkov a v noci ich môže ponúknuť rezidentom s okolia a tak vyťažiť z nabíjacej stanice a z parkovacieho miesta maximum. Tieto nabíjacie stanice dokážu byť integrované do ďalších rôznych systémov, ako dochádzkový systém, účtovný systém, parkovací systém a iné. A tak sa z toho stáva komplexná služba, ktorú dokáže tento majiteľ využiť.“

Kompletný prehľad o systéme, vrátane nastavovania jeho parametrov, má administrátor k dispozícii aj vzdialene, a to cez stolný počítač, ale aj cez mobilné zariadenie. AgeVolt má pritom riešenia nielen v podobe stojanov.

„Naše portfólio netvoria iba Wallboxy a Pillare, ale aj iné atypické nabíjacie stanice zabudované do lámp verejného osvetlenia alebo do zeme, aby nerušili dizajn starého mesta alebo okolia, v ktorom sú zabudované, a tak sa mohli stať súčasťou každého jedného parkovacieho miesta. Takto vieme inštalovať nabíjacie stanice až do veľkosti 22 kW.“

Zaujímavé je aj to, že všetky riešenia je možné prepojiť s fotovoltickými panelmi a nabíjať tak auto len energiou zo Slnka. Okrem toho však AgeVolt integroval aj dostupné rýchle DC nabíjačky a podporné batériové riešenia tak, aby nikde nebol problematický ani dostupný vysoký výkon pre nabíjanie. Ďalšou technologickou výzvou je zavedenie systému Plug & Charge, teda pripoj a nabíjaj, ktorý zabezpečí autorizáciu používateľa len pripojením automobilu, bez akejkoľvek karty, či mobilu.

„Aj napriek tomu, že sme začali ako výrobca AC nabíjacích staníc, počúvame trh a jeho potreby. Už teraz vieme, že trh požaduje aj ďalšie riešenia, ako sú DC nabíjacie stanice či prípadne integrácie s inými systémami. A teda sme sa tomu prispôsobili. Vďaka tomu môžeme rozširovať naše pôsobenie aj na ďalšie krajiny v rámci Európy a sveta.“

AgeVolt môže potvrdiť, že presadiť sa na trhu ako nováčik nie je ľahké, a to aj napriek dobrému nápadu. Jednoducho ten kto si to neskúsil nevie. Práve mnohé spoločnosti s inovatívnym nápadom sa neraz borili aj s finančnou otázkou. V tomto smere však bolo Slovensko voči AgeVoltu ústretové.

„Aj my sme hľadali spôsob ako zastabilizovať náš vývoj a stretli sme sa so spoločnosťou Venture to future fund. Oslovili ich naše produkty a zariadenia a tak nás podporili. Aj vďaka tomu dnes stojíme na pevných nohách a môžeme pomôcť spoločnosti rozumnou a zmysluplnou cestou prejsť zo spaľovacích motorov na elektromobilitu,“ dodáva Ján Zuštiak, CEO, AgeVolt.

„Venture to future fund investuje formou kapitálového vstupu výmenou za podiel vo firme v rastovej fáze spoločnosti. AgeVolt nás zaujal svojou inovatívnou technológiou a radi vidíme slovenské firmy expandovať na zahraničné trhy. A sme radi, že Venture to future fund mohol podporiť túto spoločnosť,“ dopĺňa Matej Říha, investičný manažér, Venture to future fund.

Rozhodne teda aj vďaka podpore Slovenska dostávajú inovatívne nápady zelenú. Zároveň sa takto dokážu mladí ľudia realizovať, nebudú odchádzať do zahraničia a my všetci môžeme byť na nich a hlavne na ich výsledky právom hrdí. Príkladom sú tak i unikátne nabíjačky elektromobilov z dielne slovenského AgeVoltu.