Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mestský e-bicykel Cobra má kameru na varovanie pred kolíziou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Medzi riziká, ktorým čelia mestskí cyklisti, patrí možnosť, že ich zozadu zrazí automobil. Nový štýlový elektrický bicykel Cobra je preto navrhnutý tak, aby toto riziko znížil, a to vďaka systému zadnej kamery, ktorá varuje pred hroziacim nárazom.

Jednorýchlostný bicykel s elektrickým pohonom, ktorý navrhla talianska startup spoločnosť TO.TEM, je vybavený systémom TO.TEM Eye. Túto technológiu už firma použila v trojkolesovom elektrickom skútri Lynx.

Mestský elektrický bicykel TO.TEM Cobra.

Z hardvérového hľadiska obsahuje TO.TEM Eye zadnú videokameru, ktorá je namontovaná pod sedadlom e-bicykla Cobra. Pomocou pripojenia Bluetooth táto kamera nepretržite prenáša živý obraz do smartfónu jazdca umiestneného na riadidlách, kde sa zobrazuje na obrazovke aplikácie. Zariadenie tak slúži ako elektronický ekvivalent spätného zrkadla.

Kamerový systém TO.TEM Eye.

Okrem toho však video neustále analyzuje softvér založený na umelej inteligencii. Ak tento softvér zistí, že rýchlo sa blížiace vozidlo je na kolíznom kurze s cyklistom, upozorní jazdca zvukovým signálom na jeho smartfóne. Ten potom môže ľahšie vykonať úhybné manévre.

Okrem systému TO.TEM Eye medzi ďalšie vlastnosti modelu Cobra patrí hliníkový rám s karbónovou vidlicou, hydraulické kotúčové brzdy SRAM, kolesá 700 x 42C, remeňový pohon Gates Carbon a smerová navigácia prostredníctvom aplikácie.

Mestský elektrický bicykel TO.TEM Cobra.

Výkon jazdca pri šliapaní do pedálov zvyšuje 250-wattový elektromotor v zadnom náboji kolesa, ktorý poskytne jazdu s maximálnou rýchlosťou 32 km / h. Tento motor je napájaný 250 Wh lítiovou batériou zabudovanou v rámovej rúrke, ktorej jedno 4-hodinové nabitie by údajne malo stačiť na dojazd až 75 kilometrov. Celý e-bicykel údajne váži len 15,5 kilogramu.

Mestský elektrický bicykel Cobra je ponúkaný prostredníctvom startup kampane na portáli Indiegogo. Cena sa začína od 3 999 EUR, pričom maloobchodná cena sa následne zvýši na 4 999 EUR. Ak sa e-bicykel dostane do výroby, dodávky sú naplánované na október 2022.

Mestský elektrický bicykel TO.TEM Cobra.