Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nosič Fovno kombinuje elektrické satie s obráteným bicyklom

Nosič Fovno kombinuje elektrické satie s obráteným bicyklom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existujú nosiče na bicykle na streche auta, ktoré využívajú elektrické prísavky a existujú aj nosiče, ktoré prepravujú bicykel hore kolesami. Nový strešný nosič ES-H1B z dielne spoločnosti Fovno však kombinuje obe funkcie v jednom nezvyčajnom produkte.

Systém pozostáva z dvoch prísaviek, ktoré sa upínajú na oba konce riadidiel, keď je bicykel ešte mimo auta, tretej prísavky, ktorá je pripevnená k sedadlu, a štvrtou prísavkou vybavenou elektronickou riadiacou jednotkou a batériou. Všetky štyri komponenty sú navzájom prepojené pneumatickými hadicami.

Strešný nosič na bicykel Fovno ES-H1B.

Po pripevnení prísaviek k bicyklu sa bicykel otočí hore nohami a položí sa na strechu automobilu, takže prísavky sú v kontakte s kovom, spolu s napájacím boxom. Keď sa stlačí tlačidlo na boxe, elektrické čerpadlo v zariadení vyčerpá vzduch zo všetkých štyroch prísaviek a vytvorí tak podtlak, ktorý spôsobí ich nasatie ku streche.

Ak by sa následne porušilo tesnenie na niektorom z prísaviek, riadiaca jednotka údajne zistí stratu tlaku a reaguje opätovným utesnením prísavky. Okrem toho sa na bezdrôtovo prepojenom module namontovanom na konzole vo vozidle spustí alarm, ktorý upozorní vodiča na vzniknutú situáciu.

Strešný nosič na bicykel Fovno ES-H1B.

Systém funguje s plochými aj zakrivenými riadidlami a možno ho rozšíriť aj na prepravu druhého bicykla. V takom prípade budú tri prísavky na každom z dvoch bicyklov pripojené k jednej riadiacej jednotke. Táto jednotka váži 650 g a je napájaná lítiovou batériou s kapacitou 3 400 mAh. Je odolná voči vode podľa normy IP65, čo znamená, že odolá nízkotlakovým prúdom vody z akéhokoľvek smeru. Celková hmotnosť celého systému je 3,3 kilogramy.

Strešný nosič na bicykel Fovno ES-H1B by sa mal predávať za 295 dolárov.

Strešný nosič na bicykel Fovno ES-H1B.