Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický motocykel Roam Air je navrhnutý pre afrických jazdcov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrický motocykel Roam Air je lacný, ľahký, prakticky zameraný a na dvojicu vymeniteľných batérií dokáže prejsť až 180 kilometrov na jedno nabitie. Bol navrhnutý, vyvinutý a vyrobený v Keni, aby vyhovoval potrebám afrických jazdcov vo vidieckych a mestských oblastiach.

Obyvatelia Afriky si v roku 2016 kúpili 3,5 milióna nových motocyklov, pričom sa očakáva, že začiatkom roka 2030 ich počet prekročí 10 miliónov ročne. Podobne ako v mnohých rozvojových oblastiach s nedostatočnou verejnou dopravou sa lacné a odolné motocykle stali užitočnými ako dopravné prostriedky na dochádzanie do práce, doručovanie tovaru a aj ako moto taxi.

Elektrický motocykel Roam Air.

Spoločnosť Roam so sídlom v Nairobi, ktorá vyrába aj elektrické autobusy, vozidlá 4x4 s elektrickou konverziou a komerčné a rezidenčné solárne systémy, preto predstavila domáci e-motocykel Air, ktorý je špeciálne skonštruovaný pre túto úlohu a podmienky. Je to jednoduchý stroj s ľahkým kovovým rámom, kolesami schopnými jazdy v teréne, lacným odpružením s dvojitými tlmičmi, jednoduchou ergonómiou, lavicovým sedadlom pre dvoch a odolne vyzerajúcim zadným nosičom batožiny.

Elektrický motocykel Roam Air.

Motor dosahuje maximálny výkon 185 Nm a pri hmotnosti motocykla len 135 kilogramov to stačí na dosiahnutie maximálnej rýchlosti z 0 na 90 km / h za približne päť sekúnd. Bicykel unesie až 220 kilogramov v kombinácii pasažierov a nákladu. Na jedno nabitie 3,24 kWh batérie prejde až 90 kilogramov, prípadne dvakrát viac, ak sa použijú obe batérie.

Elektrický motocykel Air poskytuje päť režimov, z ktorých jeden je reverzný. Ponúka malý úložný priestor v mieste, kde sa zvyčajne nachádza nádrž, a batérie sa držia pomocou niečoho, čo sa javí ako tenká, uzamykateľná západka.

Elektrický motocykel Roam Air.

Spoločnosť Roam zdôrazňuje, že Air šetrí peniaze, a poukazuje na to, že jeho prevádzkové náklady sú pre každodenných jazdcov také nízke, že pri kúpe na úver je e-motocykel Air okamžite lacnejší na deň ako ekvivalentný benzínový motocykel s objemom 150 cm3. Spoločnosť skutočne udržiava pôsobivo nízke ceny za prakticky špecifikovaný elektrický motocykel, a to 1 500 USD za model s jednou batériou a 2 050 USD za verziu s dvoma batériami.

Podľa spoločnosti Roam sa dodávky začnú ešte tento rok, a to v prvej „obmedzenej sérii“, ktorá bude stáť o 500 USD viac. Sériové elektrické motocykle sa začnú dodávať v roku 2023.

Elektrický motocykel Roam Air.

Elektrický motocykel Roam Air.