Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistická prilba Raba sa zloží tak, že sa zmestí do tašky na notebook

Cyklistická prilba Raba sa zloží tak, že sa zmestí do tašky na notebook
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nová skladacia cyklistická prilba Raba od juhokórejskej spoločnosti Nature Mobility kombinuje solídnu ochranu so štýlovým dizajnom. Využíva pritom sériu zložiteľných častí na štýl origami, ktoré sa zbalia na plocho a prirodzene sa tak zmestí do batohu, kabelky alebo do tašky na notebook. Potom sa v priebehu niekoľkých sekúnd zmení na trojrozmernú prilbu, ktorá chráni jazdca sériou tvrdých kosoštvorcov a trojuholníkov.

Podobne ako iné cyklistické prilby, aj prilba Raba využíva kombináciu peny EPS a termoplastu ABS, ktorá poskytuje ochranu pohlcujúcu nárazy. Na rozdiel od iných prílb vynecháva tvar kupoly s vetracím otvorom v prospech série malých kosoštvorcových a trojuholníkových panelov, ktoré drží pohromade plachtová tkanina.

Skladacia cyklistická prilba Raba.

Rebrá jednodielnej plochej skladacej konštrukcie Raba drží pohromade drôtený systém BOA od juhokórejskej spoločnosti Windwire. Otáčaním ovládača Windwire sa diely stiahnu do tvaru prilby za 10 sekúnd. Prilba Raba sa prispôsobí hlave a nastaví sa na mieru pomocou rovnakého ovládača, pričom sa spolieha na vnútorné vankúšiky, ktoré zabezpečujú pohodlie.

Skladacia cyklistická prilba Raba.

Cyklistická prilba Raba sa rozkladá ešte rýchlejšie do plochého tvaru. Jazdec jednoducho otvorí ovládač Windwire, aby uvoľnil káble a celú prilbu zložil na plocho za sekundu alebo dve. Potom ju možno položiť na plocho do kufra alebo väčšej tašky cez rameno, preložiť na polovicu, aby sa zmestila do menšej tašky či kabelky, alebo zrolovať do hrubšieho, ale kratšieho balíka na uloženie do malého batohu alebo nákladného košíka na bicykli. Konštruktéri spoločnosti Raba tvrdia, že prilba sa po zložení zmenší na niečo viac ako tretinu svojho pôvodného objemu.

Skladacia cyklistická prilba Raba.

Spoločnosť Nature Mobility uvádza, že testovala 60 rôznych prototypov, aby identifikovala najúčinnejšie materiály pre špecifickú kombináciu ochrany hlavy a prenosnosti prilby.

Nová skladacia cyklistická prilba Raba získala ocenenie Red Dot Award 2022 a podľa spoločnosti Nature Mobilty sa stala aj finalistom ceny IDEA Award 2022. Nie je jasné, či a kedy by sa mohla dostať na trh, ale Nature Mobility uvádza, že bola certifikovaná pre rôzne bezpečnostné normy pre cyklistické prilby.

Skladacia cyklistická prilba Raba.