Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Baidu má prvé povolenia v Číne na robotické taxislužby úplne bez vodiča

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvé plne autonómne komerčné robotické taxíky v Číne bez bezpečnostných vodičov budú čoskoro dostupné pre cestujúcich vo Wuhane a Čunking, čo predstavuje zlomový bod pre jednu z kľúčových technologických revolúcií 21. storočia.

Cruise, dcérska spoločnosť General Motors spustila v júni nočnú taxislužbu úplne bez vodiča pre predmestia San Francisca a stala sa tak prvým komerčným prevádzkovateľom robotických taxíkov na svete, ktorý spustil jazdy bez záložného vodiča. Teraz Čína zvýšila stávku. Dve novo vydané povolenia umožňujú spoločnosti Baidu spoplatniť jazdy bez vodiča v oblasti s rozlohou 13 km2 v meste Wuhan v čase od 9.00 do 17.00 hod. a vo väčšej zóne s rozlohou 30 km2 v okrese Yongchuan v meste Čunking v čase od 9.30 do 17.30 hod.

V každej zóne bude jazdiť päť vozidiel Apollo 5. generácie, pričom vodiči na diaľku budú pripravení prevziať kontrolu, ak sa vozidlá dostanú do nepríjemných situácií. Domáca základňa bude najmä v prvých dňoch pozorne sledovať situáciu prostredníctvom kamerových systémov vozidiel.

Apollo Go spoločnosti Baidu je už teraz najväčšou svetovou spoločnosťou poskytujúcou robotické taxíky, ktorá už prevádzkuje vo všetkých čínskych mestách prvej úrovne rovnaké vozidlá 5. generácie so záložnými vodičmi na palube. Spoločnosť nedávno odhalila dizajn 6. generácie, svoje prvé úplne autonómne vozidlo určené na sériovú výrobu.

Spoločnosť Baidu získala licencie na plne autonómne komerčné robotické taxislužby v dvoch čínskych mestách.

Podľa spoločnosti Baidu bude výroba vozidla Apollo RT6 stáť len 250 000 RMB (36 323 EUR) a vďaka voliteľnému odnímateľnému volantu a veľkorysému konfigurovateľnému priestoru v kabíne bude jedným z prvých riadnych služieb typu mobilných modulov, keď sa v roku 2023 dostane do komerčnej prevádzky.

Pravdepodobne v nasledujúcich mesiacoch a rokoch tak začneme vidieť čoraz viac takýchto prevádzok. Každá z nich predstavuje krok smerom k potenciálne lacnejším, bezpečnejším a pohodlnejším službám mobility. No zároveň sú to prvé klince do rakvy obrovského sektora zamestnanosti.

Podľa spoločnosti Daxue Consulting len samotné čínske služby zdieľanej jazdy zamestnávajú približne 30 miliónov vodičov. To nezahŕňa taxikárov, vodičov dodávok, vodičov nákladných vozidiel, vodičov autobusov a celý rad ďalších profesionálnych vodičov.

Zdá sa pravdepodobné, že do desiatich rokov by sa mohli otvoriť dvere plne autonómnym vozidlám vo všetkých týchto kategóriách, ktoré budú lacnejšou, bezpečnejšou a nepretržitou robotickou náhradou za ľudských vodičov. To bude obrovské množstvo ľudí prevažne stredného veku, ktorí skončia na chodníku a vlády by sa na to rozhodne mali pozerať ako na potenciálnu časovanú spoločenskú bombu.