Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Nórsku premáva prvý autonómny elektrický osobný trajekt

V Nórsku premáva prvý autonómny elektrický osobný trajekt
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Stavba mostov cez mestské vodné cesty nie je jednoduchá ani lacná záležitosť, preto sa mnohé mestá radšej zameriavajú na trajekty. Vzhľadom na túto skutočnosť sa v Nórsku skúša nový autonómny elektrický osobný trajekt, ktorý je údajne prvým svojho druhu.

Plavidlo, ktoré navrhol tím z Nórskej univerzity vedy a techniky (NTNU), je známe pod názvom milliAmpere 2. Je súčasťou väčšieho univerzitného projektu Autoferry. V rámci skúšobného projektu, ktorý potrvá do polovice budúceho mesiaca, v súčasnosti prepravuje cestujúcich cez hlavný kanál v meste Trondheim. Hoci plavidlo môže pojať až 20 cestujúcich, počas testovacieho obdobia ich naraz odvezie maximálne 12. A podľa NTNU „ide o prvý prípad, keď bol elektrický osobný trajekt s vlastným pohonom uvedený do skúšobnej prevádzky na mestských vodných cestách“.

Cestujúci stoja v rade, aby si mohli vyskúšať nový autonómny elektrický trajekt milliAmpere 2.

V porovnaní s predchádzajúcim prototypom je autonómny e-trajekt milliAmpere 2 podstatne väčší, má nový dizajn a navyše v podpalubí využíva pokročilejšie technológie. Táto technológia pod palubou zahŕňa batérie, nabíjačky, počítače a dynamický systém určovania polohy.

Na hornej časti paluby sa nachádzajú senzory, ako sú kamery, LiDAR a radarové moduly, ktoré umožňujú trajektu monitorovať okolie, aby sa vyhol kolízii s konštrukciami alebo inými plavidlami. Aj keď je navrhnutý na autonómnu prevádzku, ľudský operátor v pozemnej riadiacej miestnosti môže prostredníctvom týchto senzorov sledovať, čo trajekt robí, a v prípade potreby ho môže ručne ovládať na diaľku.

Autonómny elektrický trajekt milliAmpere 2 bezprostredne po oficiálnom uvedení do prevádzky.

Technológiu, ktorá stojí za milliAmpere 2, komercializuje spin-off spoločnosť Zeabuz. Tento startup spolupracuje s nórskou trajektovou spoločnosťou Torghatten na vývoji autonómneho trajektu, ktorý by sa mal začať používať v Štokholme vo Švédsku v lete budúceho roka.