Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rollkers vám pod nohy kladú motorizovaný pohyblivý chodník

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Priznajte si, že ak ste niekedy kráčali po jednom „pohyblivých chodníkov“ na letisku, určite ste sa tvárili, že ako sa ľahko dokážete prechádzať nadľudskou rýchlosťou. No a motorizované „korčule“ Rollkers sú navrhnuté tak, aby vám poskytli rovnaký pocit, keď kráčate po mestských uliciach.

Rollkers, ktoré vytvorila francúzska startup spoločnosť s rovnakým názvom, majú podobu zariadení pripomínajúcich kolieskové korčule, ktoré si používateľ pripne na vlastnú obuv. No namiesto jednoduchých koliesok na spodnej časti však majú motorizované valčeky pokryté gumovými pásmi, ktoré pripomínajú dopravníkové pásy. Keďže sa Rollkers v strede ohýbajú, aby uľahčili normálnu chôdzu, každé zo zariadení má dve koľajnice - jednu vpredu a druhú vzadu.

Zdroj: Rollkers

Integrované senzory a ďalšia elektronika zisťujú aktuálnu rýchlosť chôdze nositeľa a reagujú na ňu aktiváciou motorov, aby sa táto rýchlosť zdvojnásobila. A to až do hranice až 11 km / h. To znamená, že „rolujú“ len vtedy, keď nositeľ kráča. Ak nositeľ len stojí na mieste, zariadenia ho nepresúvajú dopredu.

Okrem toho, keďže senzory dokážu určiť, kde v rámci kroku sa každé zariadenie vždy nachádza, výkon motorov sa podľa toho upravuje, aby sa zachovala stabilita nositeľa. Rollkers údajne vážia približne 4,5 kilogramu na pár a na jedno nabitie lítium-iónových batérií by mali vydržať približne 30 minút používania.

Zdroj: Rollkers

Spoločnosť Rollkers v súčasnosti dúfa v poskytnutie licencie na túto technológiu výrobcovi tretej strany, ktorý by zariadenia skutočne zaviedol do výroby. Odhadovaná maloobchodná cena je približne 700 USD.

Niektoré z prototypov zariadení Rollkers si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Zdroj: Rollkers