Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektronický systém stabilizácie má už 20 rokov

Elektronický systém stabilizácie má už 20 rokov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektronický systém stabilizácie ESP začali ako prvé vo svete používať pred dvadsiatimi rokmi vozidlá značky Mercedes-Benz. Vynález koncernu Daimler - ESP odvtedy zachránil život niekoľkým tisíckam ľudí. Ak by mali všetky autá ESP už v roku 2008, len v Nemecku by sa ročne predišlo približne 37-tisícom nehôd so zraneniami a 1,1-tisíca nehôd so smrteľnými následkami. Pripomína podľa štatistík likvidátorov nehôd Nemecký zväz poisťovacieho odvetvia (GDV).

Ako svetovú novinku dostalo ESP prvý krát koncom marca 1995 luxusné kupé Triedy S 600 (C 140) a neskôr i sedan (W 140) ako aj SL Roadster (R 129). Spočiatku sa elektronický systém stabilizácie sériovo dodával pre modely s pohonom V12 a na želanie pre V8. Od roku 1997 sa postupne začal sériovo inštalovať do všetkých automobilov značky Mercedes-Benz. Počnúc novembrom 2011 má systém ESP povinne každé nové osobné vozidlo v Európe.

Základ pre elektronický systém stabilizácie tvorili v roku 1995 prídavné snímače, ktoré identifikujú požadovaný smer vodiča (snímač uhla natočenia riadenia), či sa auto šmýka do strany (snímač priečneho zrýchlenia) alebo sa chystá točiť okolo vlastnej zvislej osi (snímač uhla stáčania).

Elektronický systém stabilizácie, Mercedes Benz, ESP, auto, automobil, bezpečnosť, Nemecko, technológie

Daimler ako priekopník v bezpečnosti nadviazal pri ESP na svoje predošlé bezpečnostné systémy prvýkrát uplatňované vo vozidlách s hviezdou v znaku: protiblokovací systém ABS (od roku 1978) a reguláciu preklzávania hnacích kolies ASR (1985). Medzičasom sa ESP zdokonalilo, nadobudlo mnohé vedľajšie funkcie a slúži ako základ pre ďalšie asistenčné systémy.

„ESP je popri bezpečnostných pásoch, airbagoch a ABS s veľkým odstupom najdôležitejší bezpečnostný systém moderného osobného vozidla,“ zdôrazňuje prof. Dr. Thomas Weber, člen predstavenstva spoločnosti Daimler.

Elektronický systém stabilizácie, Mercedes Benz, ESP, auto, automobil, bezpečnosť, Nemecko, technológie

(Zdroj: Tlačová správa Mercedes-Benz)