Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický bicykel Grunner kombinuje dlhý dojazd s vysokým výkonom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické bicykle môžu ušetriť námahu pri dochádzaní do práce, ale pomôžu prekonať vysoké kopce pri rekreačnej jazde, no niektoré z nich už ponúkajú také dojazdy, ktoré môžu súperiť aj s motocyklami poháňanými fosílnymi palivami. Jedným z takýchto elektrických bicyklov je aj Grunner, ktorý vyvinula chorvátska spoločnosť Mobile Vehicle Technology and Absolute Design.

Nový elektrický bicykel Grunner svojim dizajnom pripomína skôr ľahký motocykel, ako bežný bicykel. Masívny zváraný oceľový rám je domovom 1,5 kWh lítium-iónovej batérie. Tá poskytne bicyklu dojazd až 180 kilometrov v režime Eco, alebo 100 kilometrov v režime Power. Nabitie vyčerpanej batérie na plnú kapacitu pritom trvá asi 90 minút.

Jazdný režim Eco prináša elektrickú asistenciu pre šliapanie do pedálov s výkonom 250 W, pričom bicykel môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 25 km / h. Na druhej strane režim Power vypustí neuveriteľnú silu 2,2 kW s maximálnou rýchlosťou 50 km /h. Je zrejmé, že režim Eco je určený pre primeranú jazdu po uliciach, zatiaľ čo režim Power je odporúčaný skôr do terénu.

Elektrický bicykel Grunner má dojazd až 180 kilometrov a v režime Power dosahuje maximálnu rýchlosť až 50 km / h.

Tomu sa prispôsobila aj konštrukcia elektrického bicykla Grunner. Jazdu v teréne uľahčí predná odpružená vidlica Rockshox so zdvihom 200 milimetrov, zatiaľ čo o zadné odpruženie sa postará oceľová pružina od rovnakého výrobcu. Spolu s 26 palcovými kolesami, ktoré prenášajú všetku silu elektrického bicykla sa rozhodne nejedná o ľahký dopravný prostriedok. Grunner váži 25 kilogramov a keďže je schopný dosiahnuť vysokú rýchlosť, je vybavený výkonnými hydraulickými brzdami Shimano, ktoré sú navyše vybavené rekuperačným brzdovým systémom, schopným vytiahnuť 1 kW výkonu.

Masívny rám elektrického bicykla Grunner je domovom 1,5 kWh lítium-iónovej batérie.

Jazdec môže ovládať nastavenia elektrického bicykla Grunner prostredníctvom 7 palcového dotykového displeja, ktorý je namontovaný na riadidlách. Spolu s informáciami o rýchlosti, dojazde a režime jazdy môžu napríklad rodičia nastaviť systém na špeciálny režim s nízkym výkonom pre deti. Všetky dáta zachytené počas jazdy sa ukladajú do cloudového úložiska a dá sa k nim pristupovať cez webovú službu.

No takýto výkon vôbec nie je lacnou záležitosťou, ceny elektrického bicykla Grunner sa totiž začínajú od 4 000 EUR. K dispozícii by pritom mal byť do konca tohto leta.

7 palcový dotykový displej na elektrickom bicykli Grunner.