Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne autá Waymo vyrážajú na verejné cesty bez vodiča

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 11. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po celom svete sa uskutočňujú početné testy autonómnych vozidiel bez vodiča, počas ktorých je však vždy technik za volantom, ktorý je pripravený v prípade núdze prevziať kontrolu nad týmto vozidlom. Waymo (predtým známy ako projekt spoločnosti Google) sa vo fáze testov však posúva o krôčik ďalej. Autonómne vozidlá Waymo totiž vyrážajú na verejné cesty v Phoenixe bez akéhokoľvek zásahu za volantom.

Skoro pred rokom previedla spoločnosť Google svoj projekt autonómnych vozidiel do svojej novej spoločnosti Waymo pod záštitou materskej spoločnosti Alphabet. Tím inžinierov a konštruktérov od tej doby buduje svoje autonómne technológie, ktoré vychádzajú z osemročného vývoja Google a z miliónov najazdených testovacích kilometrov s modifikovanými minvanmi Chrysler Pacifica.

Tím inžinierov a konštruktérov zo spoločnosti Waymo buduje svoje autonómne technológie, ktoré vychádzajú z osemročného vývoja Google a z miliónov najazdených testovacích kilometrov s modifikovanými minvanmi Chrysler Pacifica.

Až doteraz bolo testovanie na verejných komunikáciách pod drobnohľadom zodpovednej osoby za volantom autonómneho vozidla pre prípad, že by nastali nejaké problémy s jeho fungovaním. Spoločnosť Waymo však vyhlásila, že jej získané skúsenosti a vyvinuté technológie sú už dostatočným dôvodom na to, aby nechali svoje autonómne vozidlá bez dozoru. Okrem zaznamenaných viac ako 3,5 miliónov kilometrov, najazdených počas predchádzajúcich testovacích jázd, zahŕňajú tieto skúsenosti aj testovanie nezvyčajných a náhodných scenárov na súkromnej testovacej trase, či používanie softvéru pre simuláciu miliónov autonómnych kilometrov za deň.

Autonómne vozidlá spoločnosti Waymo už jazdia okolo metropolitnej oblasti Phoenixu a v najbližších mesiacoch budú na jazdu v nich pozvaní aj členovia verejnosti.

Typ autonómneho ovládania, do ktorého spoločnosť Waymo momentálne prechádza, je opisovaný ako 4. úroveň autonómie. To znamená auto, ktoré môže byť alebo nemusí byť vedené človekom. Ak sa tieto vozidlá stretnú s niečím, čo nedokážu ešte zvládnuť, požiadajú o pomoc človeka, ale medzitým bezpečne zastanú pri krajnici, aby sa cestujúci vyhli nebezpečenstvu. To je už iba krok pred úrovňou autonómie 5, kedy vozidlá už nebudú mať volant a predné sedadlá môžu smerovať dozadu, aby sa kabína stala akýmsi spoločenským priestorom počas autonómneho presunu. Technológia pritom dokáže bez vodiča spracovať akýkoľvek scenár za akýchkoľvek jazdných podmienok. Na to si však ešte nejaký ten rok počkáme.

Autonómne vozidlá spoločnosti Waymo už jazdia okolo metropolitnej oblasti Phoenixu a v najbližších mesiacoch budú na jazdu v nich pozvaní aj členovia verejnosti. Spoločnosť dúfa, že títo prví cestujúci použijú autonómne vozidlá bez vodiča na dochádzanie do práce či do školy a pre návrat domov.

Typ autonómneho ovládania, do ktorého spoločnosť Waymo momentálne prechádza, je opisovaný ako 4. úroveň autonómie. To znamená auto, ktoré môže byť alebo nemusí byť vedené človekom.