Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický skúter Ujet s asymetrickým rámom a kolesami z karbónu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na výstave CES 2018 sa prezentovali aj rôzni výrobcovia automobilov a ďalších dopravných prostriedkov, medzi ktoré patrí aj elektrický skúter s názvom Ujet. Ten sa od iných odlišuje najmä svojim atypickým dizajnom nielen rámu, ale aj orbitálnymi kolesami z zliatin bez stredového náboja, ktoré sú uchytené asymetricky.

Elektrický skúter Ujet spomedzi množstva skútrov na trhu vyčnieva asymetrickým rámom najmä v prednej časti. Jednostranná vidlica má skrútený tvar a ostré hrany. Podobne je na tom aj zadné koleso, ktoré je pripojené ku skútru len z jednej strany. Asymetrická konštrukcia zmiešanej zliatiny horčíka a karbónových vlákien sa týka aj 14 palcových kolies, ktoré nemajú klasický centrálny náboj, no špeciálne integrované zavesenie s kotúčovými brzdami s veľkým priemerom.

Elektrický skúter Ujet

Na zadnom kolese je umiestnený elektromotor s výkonom 5,4 konských síl, ktorý by mal udržiavať skúter v chode až do vzdialenosti 150 kilometrov na jedno nabitie batérie. Nechýba ani technológia pre rekuperačné brzdenie, ktoré dodáva nejakú tú energiu skútru naspäť. Samotné pneumatiky sú z gumenej zmesi s vystužením v podobe karbónových nanotrubíc Tuball. Podľa výrobcu sú to najľahšie pneumatiky vo svojej triede a zlepšujú priľnavosť v mokrom aj suchom prostredí a zároveň prinášajú vyššiu odolnosť voči opotrebeniu.

Elektrický skúter Ujet dosahuje maximálnu rýchlosť 45 km / h a môže byť osadený dvomi typmi odnímateľnej batérie. Tá základná poskytne dojazd do 70 kilometrov, zatiaľ čo ťažšia a väčšia batéria zvládne celých 150 kilometrov. Batéria sa dá dokonca zo skútra vybrať a ťahať za ním ako nosič s dvoma kolieskami. Nechýba možnosť nabíjania mobilných zariadení cez dva USB porty a poteší aj integrácia bezdrôtových reproduktorov pre prehrávanie hudby zo smartfónu.

Elektrický skúter Ujet

Palubná doska obsahuje 7 palcový displej s počítačom, ktorý je pripojený k GPS, 3G, Wi-Fi a Bluetooth sieťam. Je ho možné ovládať dotykovo alebo hlasom. Namontovateľné tlačidlá poskytnú ľahký fyzický prístup k ovládaniu počítača z riadidiel. Sprievodná mobilná aplikácia prináša vzdialené monitorovanie, sledovanie jazdy a nastavenie ovládania. Skúter má na prednej strane aj HD kameru pre snímanie udalostí pred jazdcom.

Elektrický skúter Ujet bol prezentovaný na výstave CES 2018 a spoločnosť so sídlom v Luxemburgu ho plánuje vypustiť do veľkých miest v Európe, USA a v Ázii niekedy v druhej polovici roka. Odhadovaná cena pre model s dojazdom 70 kilometrov je 8 900 dolárov, zatiaľ čo model s dojazdom do 150 kilometrov by mal stáť 9 900 dolárov.

Elektrický skúter Ujet