Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mini elektromobil iEV X mení veľkosť podľa vašich potrieb

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 8. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jednomiestne elektromobily sú ideálnym riešením pre jazdu v preplnenom veľkomeste, no niekedy by človek rád odviezol aj druhú osobu a nemôže. Teda aspoň doteraz. Najnovší prototyp elektromobilu iEV X totiž dokáže tento problém jednoducho vyriešiť a šmahom ruky sa premení na dvojmiestny elektromobil.

Prototyp mestského elektromobilu iEV X (iEV – Intelligent Electric Vehicle) z dielne nemeckého výrobcu iEV1 má v jednomiestnom prevedení naozaj skromné rozmery. Na šírku meria len 78 centimetrov a jeho dĺžka je 160 centimetrov. Pokiaľ chce používateľ odviezť aj svojho rodinného príslušníka či známeho, dokáže sa elektromobil predĺžiť na 190 centimetrov a za vodičom sa vyklopí druhé sedadlo. V prípade, že je nutné odviezť ešte aj nejaký nákup alebo batožinu, dá sa elektromobil predĺžiť až na 220 centimetrov. Naťahuje sa vlastne podvozok vozidla, takže počas predlžovania vniká otvorený priestor v bočných stranách a v strešnom priestore.

Prototyp mestského elektromobilu iEV X sa dokáže z jednomiestneho vozidla roztiahnuť na dvojmiestne vozidlo.

Základným model elektromobilu iEV X s váhou 115 kilogramov je napájaný 48-voltovými lítium-iónovými batériovými článkami, ktoré by mali dodať dostatok energie pre dojazd do vzdialenosti približne 60 kilometrov. Maximálna rýchlosť je limitovaná na 45 km / h. Plné nabitie batérie trvá asi 3 hodiny. Na streche sa nachádza 40 wattový solárny panel, ktorý počas parkovania môže nabíjať batériu.

K dispozícii je aj vylepšený model s označením iEV X+ s hmotnosťou 145 kilogramov. Vyššia váha sa odzrkadlila na 72-voltovej batérii s vyššou kapacitou, ktorá elektromobilu na jedno nabitie poskytne dojazd do vzdialenosti až 120 kilometrov. Zvýšená bola aj maximálna rýchlosť, a to na 60 km / h. V pláne je aj pridanie voliteľného automatického robotického systému pre nabíjanie batérie, či dokonca pedálový systéme, ktorý môže zvýšiť dojazd.

K dispozícii sú dve verzie rozťahovacieho elektormobilu, ktoré sa vzájamne líšia dojazdom a maximálnou rýchlosťou.

Obidva modely mini elektromobilov sú vybavené bočnými zrkadielkami, zadnou širokouhlou kamerou, 7 palcovým dotykovým displejom a LED svetlometmi a brzdovými svetlami. Podvozok je vyrobený z ocele, zatiaľ čo karoséria je z hliníka.

Pokiaľ vás tento maličký jedno, až dvojmiestny rozťahovací mestský elektromobil zaujal, jeho autori sa snažia získať dostatok finančných prostriedkov na výrobu prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter. Model iEV X je ponúkaný za 1 850 EUR, zatiaľ čo cena vylepšeného modelu sa vyšplhala až na 7 850 EUR. Dodávka prvých kusov je naplánovaná na máj 2019.

Obidva modely mini elektromobilov sú vybavené bočnými zrkadielkami, zadnou širokouhlou kamerou, 7 palcovým dotykovým displejom a LED svetlometmi a brzdovými svetlami.