Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vo Fínsku bude premávať autonómny minibus do každého počasia

Vo Fínsku bude premávať autonómny minibus do každého počasia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fínska spoločnosť Sensible 4 spojila sily s japonskými návrhármi z firmy MUJI a spoločne vytvorili malý autonómny kyvadlový autobus s názvom Gacha. Ten je navrhnutý tak, aby bezpečne pracoval v extrémnych poveternostných podmienkach, ako je sneh, hmla či silný dážď.

Počasie hrá kritickú rolu pri navrhovaní autonómnych systémom riadenia vozidiel. To si dobre uvedomujú aj konštruktéri zo spoločnosti Sensible 4, ktorí pracujú na vytváraní systémov, ktoré dokážu pracovať vo všetkých klimatických podmienkach. Po odskúšaní vlastnej technológie v arktických podmienkach v Laponsku spojila spoločnosť Sensible 4 sily s tímom návrhárov z japonskej spoločnosti MUJI.

Autonómny kyvadlový autobus Gacha

Zo spolupráce vzišiel malý autonómny kyvadlový autobus s elektrickým pohonom, ktorý je nazývaný ako Gacha. Vďaka dizajnérom z MUJI je kyvadlový autobus navrhnutý v minimalistickom a štýlovom prevedení. Keďže neexistuje vyhradený priestor pre vodiča, nemá autobus primárnu prednú alebo zadnú časť. Naraz pritom dokáže pojať 16 cestujúcich. Vo vnútri sa nachádza 10 miest na sedenie a 6 miest na státie.

Autonómny kyvadlový autobus Gacha bude debutovať v marci 2019 v Helsinkách. Celkovo bude podrobený testovacím jazdám v troch fínskych mestách v priebehu roku 2019, s cieľom jeho nasadenia do komerčnej prevádzky niekedy v roku 2020.

Autonómny kyvadlový autobus Gacha

Autonómny kyvadlový autobus Gacha