Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačená cyklistická prilba pre vyššiu bezpečnosť a menej prehrievania

3D tlačená cyklistická prilba pre vyššiu bezpečnosť a menej prehrievania
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológia 3D tlače si našla množstvo aplikácií a môžu tak vznikať aj výrobky doslova ušité na mieru konkrétneho používateľa. To je aj prípad najnovšej 3D tlačenej cyklistickej prilby s názvom Hexo.

Celý proces začína tým, že záujemca o prilbu Hexo musí fyzicky navštíviť obchod výrobcu, kde mu prostredníctvom aplikácie pre skenovanie hlavy vytvoria 3D sieťový digitálny model hlavy obsahujúci až 30 000 bodov. Vďaka tomu je model dostatočne detailný, aby dokázal kopírovať aj jemné krivky hlavy jednotlivých klientov. Na základe tohto 3D modelu sa následne vytlačí prilba, ktorá nielenže bude presne prispôsobená svojmu nositeľovi, no minimalizuje sa aj odpad vznikajúci pri výrobe.

Cyklistická prilba Hexo pritom nemá žiadnu vrstvu z expandovanej polystyrénovej peny, ktorá sa používa v bežných cyklistických prilbách. Výrobca uvádza, že pena absorbuje energiu cez plochú kontaktnú oblasť a nie zakrivenú oblasť akú vytvára hlava nositeľa. Navyše ide o izolátor, takže pri dlhšom nosení dochádza k prehrievaniu z dôvodu kumulácie telesného tepla.

3D tlačená cyklistická prilba Hexo.

To sú aj dôvody, prečo bolo vyvinuté jadro prilby Hexo, ktoré pozostáva zo vzájomne prepájaných šesťhranných buniek. Tieto bunky pri prípadnom náraze zmäknú a ohnú sa, čím sa zväčší kontaktná oblasť na hlave a tým sa absorbovaná energia môže rozložiť na širšiu oblasť. Prilba by mala byť údajne až o 68 percent lepšia v absorbovaní nárazom ako bežné modely s expandovanou polystyrénovou výplňou. Navyše je jadro prilby Hexo vytlačené z materiálu s označením polyamid 11, ktorý vedie teplo až osemkrát lepšie.

3D tlačená cyklistická prilba Hexo by mala byť komerčne dostupná v roku 2019, pričom prvý rok bude výroba obmedzená na 500 kusov. Záujemcovia si už teraz môžu prilbu rezervovať na stránke výrobcu prostredníctvom vkladu vo výške 50 libier (asi 56 EUR) z celkovej predajnej sumy 349 libier (približne 392 EUR). Treba mať však na pamäti, že 3D skenovanie hlavy bude zatiaľ prebiehať výhradne v Londýne.

3D tlačená cyklistická prilba Hexo.

3D tlačená cyklistická prilba Hexo.