Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Autonómne roboty riešia problémy s parkovaním na letiskách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zaparkovať s autom na preplnenom parkovisku letiska môže byť náročné a často to chce pevné nervy. No autonómny parkovací robot z francúzskej dielne to môže vyriešiť za vás. Po úspešných testoch v Paríži a Lyone začne pomáhať aj na letisku Gatwick v Londýne.

Autonómny parkovací systém funguje tak, že svoje auto zaparkujete do malej garáže, prihlásite sa do systému a už potom môžete rovno vyraziť do areálu letiska na odbavenie. Robot s názvom Stan, vybavený nakladacou plošinou, potom príde do garáže, zdvihne vaše auto a prevezie ho na vzdialené zabezpečené parkovisko. Keď sa vrátite zo svojej cesty, robot auto privezie späť do výdajnej malej garáže.

Autonómny parkovací systém Stan.

Francúzska spoločnosť Stanley Robotics, ktorá stojí za týmto autonómnym parkovacím systémom, ho už úspešne vyskúšala na dvoch najväčších francúzskych letiskách. Robot Stan sa s plošinou zasunie pod automobil, uchopí ho za pneumatiky, vyzdvihne ho na plošinu a vyrazí na veľké parkovisko. Hlavná jednotka robota sa pritom k plošine môže pripojiť z oboch strán, čo je ideálne v stesnených priestoroch.

Vďaka robotickému parkovaciemu systému nemusia byť automobily zaparkované v radoch s voľným jazdným pruhom, pretože roboty môžu ľahko presúvať autá, aby sa dostali k tomu s právnemu. Keďže sa nemusia ani otvárať dvere, môžu autá stáť tesnejšie bokom pri sebe. Využitie parkovacieho priestoru sa tak údajne môže zvýšiť až o 30 percent v porovnaní s bežnými parkoviskami. Vodiči môžu systém dopredu upozorniť, kedy sa vrátia späť na letisko, takže roboty dokážu včas zabezpečiť, aby ich auto bolo včas pristavené v malej garáži.

Autonómny parkovací systém Stan.

Vyzerá to ako pohodlné a bezpečné riešenie pre cestujúcich na letiskách, hoci počet garážových priestorov je obmedzený. Spoločnosť Stanley Robotics pritom podpísala dohodu s londýnskym letiskom Gatwick, na ktorom začne svoje autonómne parkovacie roboty testovať v auguste tohto roku, práve počas dovolenkovej sezóny, ktorá systém poriadne preverí. Testy prebehnú na parkovisku pri južnom terminály, kde sa zo 170 klasických parkovacích miest stane až 270 miest s autonómnym parkovaním.

Autonómny parkovací systém Stan.