Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrické taxíky v Oslo sa budú pri čakaní bezdrôtovo nabíjať

Elektrické taxíky v Oslo sa budú pri čakaní bezdrôtovo nabíjať
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď taxíky neprevážajú ľudí, stoja nečinne na stanovišti, no to sa čoskoro môže zmeniť. Teda aspoň v prípade elektrických taxíkov v hlavnom meste Nórska, ktoré budú schopné bezdrôtového nabíjania batérií počas čakania na ďalšieho cestujúceho.

Mesto Oslo spolupracuje s fínskou energetickou spoločnosťou Fortum a technologickou firmou Momentum Dynamics z USA, ktorá sa zaoberá bezdrôtovým nabíjaním, aby mohlo zaviesť systém rýchleho bezdrôtového nabíjania pre mestské elektrické taxíky. Projekt bezdrôtovej nabíjacej infraštruktúry pre taxislužby je prvým tohto druhu na svete a mesto Oslo oslovilo aj automobilových výrobcov, aby sa stali jeho súčasťou.

Keď taxík, ktorý má nainštalovaný prijímač, zastaví na stanovišti s nabíjacou platformou, batéria vo vozidle sa začne automaticky nabíjať s výkonom až 75 kW. Projekt plánuje s inštaláciou bezdrôtových nabíjacích platforiem na stanovištiach napríklad na hlavnej vlakovej stanici v Osle. To umožní nabíjanie batérie elektrických taxíkov priamo na mieste, kde čakajú nových zákazníkov. Na rozdiel od bežných taxíkov nebudú elektrické taxíky počas čakania vytvárať škodlivé spaliny z výfukov a počas čakania dostanú energiu z obnoviteľných zdrojov.

Hoci indukčné bezdrôtové nabíjanie batérie elektromobilu môže byť omnoho menej efektívne, ako nabíjanie prostredníctvom rýchlo nabíjacej stanice, má projekt výhodu v tom, že vodiči elektrických taxíkov v Osle už nebudú musieť strácať čas vyhľadaním bezplatnej nabíjacej stanice. Ani nestratia potenciálneho zákazníka pri čakaní na nabitie batérie vozidla. Projekt tiež pomôže mestu s naplnením cieľa, kedy by do roku 2023 mali v Osle pôsobiť len taxíky s nulovými emisiami. Inšpirovať by sa tým mohli začať aj ďalšie veľkomestá.

Ilustračné foto (Zdroj: Fortum).