Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Moderné dynamo Cadence X napája všetku elektroniku na bicykli

Moderné dynamo Cadence X napája všetku elektroniku na bicykli
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viacerí si určite ešte pamätajú dynamá na bicykloch, ktoré trením o ráfik kolesa napájali svetlá. Vývojári z PedalCell sa rozhodli tento systém previesť do novodobej podoby a vznikol tak generátor s názvom Cadence X, ktorý môže nahradiť batérie, ktoré sú potrebné pre všetku elektroniku na bicykli.

Nové zariadenie Cadence X z dielne spoločnosti PedalCell je vybavené otočným kolesom, ktoré sa točí, keď je pritlačené k ráfiku na kolese bicykla. Tento pohyb produkuje elektrinu, ktorá sa cez kábel presúva do inteligentného riadiaceho systému, ktorý je namontovaný na riadidlách bicykla. Riadiaca jednotka Smart Power Hub potom prúd reguluje a napája elektroniku na bicykli stabilne a konzistentne, bez ohľadu na to, akou rýchlosťou sa bicykel pohybuje.

Cadence X neslúži pre napájanie elektromotorov, no s maximálnym výkonom 20 wattov je generátor určený pre akékoľvek elektronické zariadenia namontované na bicykli, od LED svetiel, cez elektronické systémy radenia, cyklopočítače, až po nabíjačky smartfónov či akčné kamery. Okrem toho kondenzátor v Cadence X je schopný uchovať obmedzené množstvo energie, ktoré počas krátkej doby udrží v prevádzke elektronické zariadenia, aj keď bicykel stojí.

Elektrický generátor pre bicykle Cadence X.

Koleso generátora vytvára určitý odpor počas točenia, no vďaka zabudovaným snímačom, ktoré zisťujú zrýchlenie, rýchlosť a sklon bicykla, sa odpor kolesa automaticky zníži, keď sa jazdec pohybuje pomalou rýchlosťou alebo stúpa do kopca. Naopak sa odpor automaticky zvyšuje, keď bicykel brzdí.

Moderný generátor energie Cadence X sa dá buď integrovať výrobcami nových bicyklov tretích strán (s interne uloženou kabelážou) alebo ho môžu výrobcovia osadiť aj na svoje staršie modely bicyklov. Generátor Cadence X nebude priamo dostupný spotrebiteľom. Vstavaná verzia váži približne 270 gramov, zatiaľ čo doplnková verzia má váhu okolo 320 gramov. Spoločnosť PedalCell chce začať svoj systém dodávať prvému výrobcovi elektrických bicyklov tretej strany od tohto leta, pričom ďalšie partnerstvá sa budú uzatvárať v priebehu roka a aj v nasledujúcom roku 2020.

Riadiaca jednotka Smart Power Hub pre generátor Cadence X.