Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém rozpoznávania EVČ vozidiel zvýši zabezpečenie vstupov do areálov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Evidenčné číslo vozidla alebo ľudovo povedané ešpézetka - jedinečný údaj každého auta, ktorý môžeme pokojne prirovnať k biometrickému údaju pri ľuďoch. Slovenskí vývojári z TSS Group ho dokázali využiť na množstvo užitočných riešení. Ich unikátny softvér dokáže rozpoznávať znaky z kamier a následne priradí danej situácii požadovanú akciu. Poďte sa teda spolu s nami pozrieť na to, čo všetko sa dá takto vyriešiť.

Softvérový systém pre rozpoznávanie evidenčných čísiel vozidiel, z dielne slovenských vývojárov, dokáže pracovať s rôznymi typmi kamier. Môžu to byť dokonca aj bežné IP kamery. Pri väčšine riešení však TSS Group využíva moderné, špecializované ITC kamery DAHUA, ktoré už majú slovenský rozpoznávací softvér integrovaný. Do systému už teda odosielajú len snímku a textovú informáciu, čím vznikajú oveľa menšie nároky na hardvérový výkon servera, kde je systém spustený.

„Hľadáme doslovne textový reťazec, to znamená, kamera má v sebe predefinovaný nejaký textový vzor, prípadne pozadie a farebnú škálu, ktorú má vyhľadávať. Čiže povedzme, keď je biela ŠPZ-tka s bielym podkladom a s čiernym textom, tak toto je pre nás najvhodnejšia voľba. Prípadne ak máme podobné texty, či sú to banery, reklamy na automobil a tak ďalej, tak aj tieto nápisy sme schopní prečítať,“ vysvetľuje pán Ivan Žiak, špecialista na zabezpečenie objektov, TSS Group.

Algoritmy dokážu rozpoznať značky z rôznych krajín sveta a dokonca sú schopné si automaticky doplniť aj čiastočne viditeľný znak. Systém môže fungovať s vysokou presnosťou i v sťažených svetelných podmienkach, bez ohľadu na ročné obdobie. Spracovanie znakov je pritom dostatočne rýchle na to, aby vodiči nemuseli dlho čakať, keď vstupujú do areálu cez rampu s rozpoznávacím systémom.

„Štandardne, od prejazdu auta, po zaznamenanie signálu v systéme, je to okolo jednej sekundy. Celoročná úspešnosť nášho systému sa udržuje zhruba na hranici 93 percent, samozrejme závisí to aj od výberu vhodnej kamery.“

Podľa zvoleného modelu kamery je dokonca možné identifikovať evidenčné číslo vozidla, ktoré sa pohybuje až extrémne rýchlo.

„V prípade, že máme nejakú vysokorýchlostnú dynamickú scénu, tak vieme čítať a rozpoznávať až do rýchlosti nejakých dvesto kilometrov za hodinu.“

ITC kamery môžu byť v riešeniach TSS GROUP doplnené aj o ďalšie zariadenia. Napríklad radar v areáli tak doplní k rozpoznanej značke nameranú rýchlosť. Celkovo je pritom rozpoznávanie evidenčných čísiel navrhnuté predovšetkým ako bezpečnostné riešenie pre monitorovanie všetkých prichádzajúcich vozidiel.

„Tie môžu byť počlenené povedzme nejakými white listami alebo black listami. To znamená listami povolených a zakázaných vozidiel s tým, že na základe toho vykonávame nejakú akciu. Najčastejšie je to otváranie rampy, čiže kamera je spárovaná so systémom na rampe. V podstate, ak automobil prejde, ŠPZ-tka je rozpoznaná, rampa sa otvorí.“

Riešenie z dielne TSS Group má množstvo možností využitia, pričom jeho funkcie sa dajú prispôsobiť konkrétnym požiadavkám.

„Vieme párovať povedzme konkrétne vozidlo konkrétnym spoločnostiam, to znamená, každá spoločnosť môže mať vyhradený počet parkovacích miest. V prípade, že parkovacie miesta sú naplnené, každé ďalšie auto nebude vpustené do areálu. Náš systém je nasadený aj vo veľa nákupných centrách, bavíme sa o tom, že pokiaľ auto vchádza povedzme do podzemného parkoviska, je ku konkrétnej ŠPZ-tke priradený časový úsek, na koľko môže parkovať zadarmo.“

Okrem toho sa slovenské rozpoznávanie dá využiť aj v logistike, v priemysle a v ďalších odvetviach, kde je potrebná kontrola vstupu vozidiel do areálu. Je to možné vďaka doplneniu o prehľadovú kameru a spárovanie technológie s prístupovým systémom.

„Okrem ŠPZ-tky vieme povedzme nejaký identifikačný prvok vodiča. Rovnako vieme identifikačný prvok návesu a prípadne tovaru, ktorý vezie, čiže dokážeme eliminovať povedzme nejaké odcudzenie materiálu.“

Rovnako je možné systém spojiť napríklad aj s váhou na skládkach odpadu. Takto sa dajú inteligentne monitorovať vozidlá, ktoré zvážajú komunálny odpad. Prístup ku všetkým informáciám má pritom používateľ prostredníctvom prehľadného softvéru pre operačný systém Windows alebo cez webové rozhranie. No a v rámci neho dokáže prevádzkovateľ získať aj prístup k rôznym štatistikám, čo môžu oceniť najmä nákupné centrá.

„Používateľ si môže robiť štatistiky povedzme podľa kraja, podľa najčastejšieho výskytu vozidiel, povedzme podľa hustoty. Vieme rovnako dostať zo systému, v ktorom čase povedzme prišlo najviac návštevníkov,“ dodáva pán Ivan Žiak, špecialista na zabezpečenie objektov, TSS Group.

Odborníci z TSS Group samozrejme pokračujú vo vývoji technológie rozpoznávania evidenčných čísiel a iných textových znakov na vozidlách. Už teraz je napríklad pripravený kamerový systémy novej generácie, ktorý dokáže sám identifikovať dokonca aj typ vozidla, či jeho farbu. Nepochybne aj to prinesie ďalšie možnosti využitia, povedzme i v súvislosti s riešeniami pre inteligentné mestá.