Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Briti majú prvú ulicu s lampami pre nabíjanie elektromobilov

Briti majú prvú ulicu s lampami pre nabíjanie elektromobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ulica v mestkej časti Westminster v Londýne bola nazvaná ako „Electric Avenue, W9“ potom, čo spoločnosti Siemens a Ubitricity nainštalovali nabíjacie body pre elektromobily do pouličných lámp. Tým sa stal prvou ulicou vo Veľkej Británii, kde všetky pouličné lampy slúžia aj na tento účel.

Výskum spoločnosti Siemens, zistil, že viac ako tretina britských motoristov plánuje v budúcnosti zakúpiť hybridné alebo plne elektrické vozidlo, pričom až 40 percent respondentov uviedlo, že ak by bola nabíjacia infraštruktúra lepšia, urobili by to čím skôr. V Londýne sa vodiči domnievajú, že celkovo je k dispozícii len 100 až 200 nabíjacích miest, a mnohí si myslia, že jednoducho nie je možné nabíjať elektromobil doma alebo v práci.

Spoločnosť Ubitricity, ktorá sídli v Berlíne, už od roku 2015 premieňa pouličné lampy na nabíjacie miesta v hlavnom meste Veľkej Británie. Spolu s partnerom projektu Siemens má teraz 1300 inštalácií nabíjacích bodov, ktoré sú rozmiestnených po celom Londýne. Táto technológia je nainštalovaná v existujúcich stĺpoch pouličných lámp a používa už existujúcu elektrickú infraštruktúru, takže nie je potrebné rozkopávať cesty, aby sa položili nové káble.

K elektromobilu a pouličnej lampe je pripojený kábel s inteligentným meračom pre nabíjanie.

Používatelia elektrických vozidiel pripájajú nabíjacie káble SmartCable zo stĺpu pouličnej lampy do svojho elektromobilu. To umožní nabíjanie batériových elektrických a hybridných vozidiel aj cez noc v miestach, kde majitelia nemajú pred domom príjazdovú cestu alebo garáž. Meracia skrinka v SmartCable pritom registruje, koľko kilowatthodín bolo spotrebovaných a podľa toho sa potom zákazníkovi fakturuje zodpovedajúca suma za odber.

Mestská štvrť Westminster má v prevádzke celkovo 296 nabíjacích staníc v pouličných lampách, no ulica Sutherland Avenue, nazvaná aj ako „Electric Avenue, W9“, je údajne prvou ulicou vo Veľkej Británii, ktorá má všetkých svojich 24 pouličných lámp vybavených nabíjacími bodmi. V nasledujúcich týždňoch by pritom mali pribudnúť ďalšie dve susedné ulice. Mestská rada chce mať v budúcom roku osadených až tisíc nabíjacích miest vo vnútornej časti Londýna.

Ulica Sutherland Avenue v mestskej časti Westminster v Londýne má teraz 24 nabíjacích staníc integrovaných v pouličných lampách.