Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zadné svetlo na bicykel SureLight varuje približujúcich sa vodičov

Zadné svetlo na bicykel SureLight varuje približujúcich sa vodičov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľké percento kolízií automobilov a bicyklov nastane, keď nepozorný vodič zozadu narazí do cyklistu. Mladá partia vývojárov z Veľkej Británie preto navrhla zadné LED svetlo s názvom SureLight, ktoré dokáže jasne a rýchlo varovať motoristov, keď sa priblížia k bicyklu.

Vode odolné telo zadného svetla na bicykel SureLight je vyfrézované z jedného bloku z pieskovaného / eloxovaného hliníka leteckej kvality. Po jeho pripevnení k magnetickému držiaku na sedlovke bicykla sa svetlo automaticky zapne. Sústava až 22 červených LED diód potom zostane nepretržite rozsvietená, až kým sa svetlo opäť nezloží dole z držiaka.

Rovnako ako v prípade mnohých iných moderných zadných svetiel pre bicykle, aj SureLight obsahuje akcelerometer, ktorý deteguje pohyb bicykla. Keď cyklista začne náhle spomaľovať, červené LED diódy sa dočasne zosvetlia a poslúžia tak ako brzdové svetlo. No to stále nie je všetko.

Zadné bezpečnostné LED svetlo na bicykel SureLight.

SureLight má navyše zo zadnej strany osadený aj snímač, ktorý deteguje priblíženie sa vozidla k bicyklu. Keď zariadenie zistí, že sa auto nebezpečne blíži zozadu, spustí varovne ďalších šesť oranžových LED diód, ktoré ešte viac upozornia vodiča. Vzdialenosť automobilu od bicykla, od ktorej sa tieto diódy aktivujú, sa líši podľa rýchlosti spomalenia vozidla. Maximálny detekčný dosah je udávaný na štyri metre.

V bežnom „cestovnom“ režime má SureLight svietivosť 200 lúmenov a jeho diódy osvetľujú 120 stupňový pozorovací uhol. Lítiová batéria vydrží na jedno nabitie približne osem hodín svietenia. Nabíja sa prostredníctvom microUSB portu.

Zadné bezpečnostné LED svetlo na bicykel SureLight je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter. Získať sa dá za finančnú podporu vo výške 60 GBP (približne 66 EUR). Plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane je 100 GBP (asi 110 EUR). Ak sa podarí vyzbierať dostatok finančných prostriedkov pre rozbehnutie výroby, prvé kusy by si mohli nájsť cestu k podporovateľom kampane niekedy v priebehu januára 2021.

Zadné bezpečnostné LED svetlo na bicykel SureLight.