Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Skladacia e-kolobežka Taur je ako stvorená pre jazdu na cestách

Skladacia e-kolobežka Taur je ako stvorená pre jazdu na cestách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ľudia, ktorí chcú nechať auto doma, si môžu zvoliť elektrické kolobežky na dochádzanie do práce, no tie bývajú najvhodnejšie na jazdu po hladkých chodníkoch. Nová skladacia elektrická kolobežka Taur je však postavená priamo na cesty.

Skladacia e-kolobežka Taur je odolná voči poveternostným vplyvom v kategórii IP55 a jazdec nestojí na plošine, ako pri bežných kolobežkách, ale namiesto toho položí nohy na výklopné plošiny z hliníkovej zliatiny. Vďaka tomu má jazdec postoj z čelnej strany a v prípade potreby sa môže krútiť do oboch smerov.

Skladacia elektrická kolobežka Taur.

E-kolobežka má rám z hliníkovej zliatiny leteckej kvality s matným práškovým nástrekom a veľkými kolesami s kevlarom vystuženými pneumatikami Continental, ktoré sú pripravené na jazdu po nerovných cestách a sú odolné proti prepichnutiu. Kolobežka nemá žiadne odpruženie, no pneumatiky sú údajne navrhnuté tak, aby vyrovnali nerovnosti spôsobené kamienkami, výmoľmi či inými prekážkami. Každé koleso sa dá pritom demontovať za menej ako minútu, ak by jazdec potreboval vymeniť pneumatiku.

Skladacia elektrická kolobežka Taur.

Batéria poskytne dojazd do vzdialenosti až 35 kilometrov na jedno nabitie. Do plnej kapacity sa prostredníctvom dodávanej nabíjačky nabije za asi tri hodiny. 80-percentné dobitie sa dá pritom dosiahnuť už za dve hodiny nabíjania. Taur poháňa 500 W motor, má tri režimy výkonu a dosahuje maximálnu rýchlosť 39 km / h, hoci túto rýchlosť bude výrobca obmedzovať v súlade s predpismi v danej krajine, do ktorej sa e-kolobežka bude dodávať. Jazda sa ovláda pomocou 5-smerového joysticku.

Vpredu v riadiacom stĺpiku je integrované LED svetlo s jasom 300 lúmenov, zatiaľ čo zadná LED dióda má svietivosť na úrovni 80 lúmenov, no svetlo sa odráža aj na chrbát jazdca s jasom 100 lúmenov, vďaka čomu sa zlepšuje jeho viditeľnosť pre ostatných účastníkov cestnej premávky. Zadná LEDka tiež slúži ako brzdové svetlo. Rekuperačné brzdenie môže dodať malú časť energie do batérie, zatiaľ čo o samotné brzdenie sa postará brzdná sila poskytovaná motorom vpredu a zadná hydraulická brzda so 140 mm diskom .

Skladacia elektrická kolobežka Taur.

E-kolobežka Taur sa dá jednoducho zložiť do kompaktných rozmerov pre ľahšie prenášanie medzi jazdami. Váži 15,5 kilogramu a unesie jazdca s maximálnou hmotnosťou 115 kilogramov. K dispozícii je aj sprievodná mobilná aplikácia, v ktorej si môže používateľ kolobežku odomknúť cez Bluetooth (k dispozícii je aj RFID karta na kľúčenku), nastaviť si zabudovaný bezpečnostný alarm, zvoliť si možnosti osvetlenia, obmedziť rýchlosť a dostávať oznámenia o stave kolobežky.

Skladacia elektrická kolobežka Taur sa dá získať prostredníctvom podpory prebiehajúcej kampane na portáli Kickstarter za 845 GBP (asi 936 EUR). Ak sa podarí vyzbierať požadovaná suma na rozbehnutie výroby, dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v marci 2021.

Skladacia elektrická kolobežka Taur.