Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Jasný svetlomet na bicykle Farina sploští svetlo, aby znížil oslnenie

Jasný svetlomet na bicykle Farina sploští svetlo, aby znížil oslnenie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Svetlomety na bicykle sú teraz už také jasné, že môžu oslňovať motoristov, čo môže potenciálne spôsobiť nehodu. Svetlomet na bicykle Farina je však navrhnutý tak, aby poskytoval jasné svetlo aj bez toho, aby oslepoval iných účastníkov cestnej premávky. Navyše si prináša aj niektoré ďalšie šikovné funkcie.

Vodotesný svetlomet na bicykle Farina od spoločnosti Hauteworks má hliníkové telo, v ktorom sú jedna nad druhou osadené dve LED diódy. Vrchná LED dióda má jas 1 100 lúmenov a premieta zaostrený lúč svetla ďaleko dopredu dole na cestu, zatiaľ čo spodná 160-lúmenová LED dióda vrhá širší a mäkší lúč na osvetlenie bezprostredného okolia cyklistu. Tiež pomáha zviditeľniť cyklistu pre ostatných účastníkov cestnej premávky.

Svetlomet na bicykle Farina.

Reflektory pre obe LEDky sú skonštruované takým spôsobom, že ich kombinovaný svetelný kužeľ je v skutočnosti na vrchu sploštený. Tento plochý vrch sa nazýva „medzná čiara“. Pri prvom zapnutí svetlometu použije jazdec sprievodnú mobilnú aplikáciu pre operačné systémy Android a iOS, ktorá ho naviguje pri nastavovaní uhla tak, aby sa medzná čiara udržala pod zorným poľom prichádzajúcich motoristov. Táto aplikácia sa dá tiež použiť na úpravu nastavení, ako je napríklad úroveň svetelného výkonu, alebo na prepínanie medzi stálym či blikajúcim režimom svietenia.

Svetlomet na bicykle Farina.

Svetlomet navyše obsahuje senzor pre detekciu okolitého svetla, ktorý v tmavých podmienkach automaticky rozsvieti LED diódy. Má tiež zabudovaný akcelerometer, ktorý spôsobí to, že sa svetlo dočasne zosvetlí, keď jazdec použije brzdy. Takáto funkcia brzdového svetla sa zvyčajne používa len v prípade zadných svetlometov. No a nakoniec, ak sa zlodej rozhodne manipulovať s odstaveným bicyklom, akcelerometer v svetlomete Farina deteguje pohyb a pomocou integrovaného Bluetooth modulu kontaktuje smartfón majiteľa bicykla a upozorní ho na túto skutočnosť.

Svetlomet na bicykle Farina.

Integrovaná lítiová batéria Samsung 21700 má výdrž na jedno nabitie približne 1,5 hodiny neustáleho svietenia pri výkone 1 100 lúmenov. Výdrž sa môže pohybovať až do 26 hodín, ak je svetlo nastavené na režim nočného blikania. Batéria sa nabíja cez USB a do plnej kapacity sa nabije za 3,5 hodiny.

Svetlomet na bicykle Farina je ponúkaný na startup portáli Indiegogo za 88 EUR. Dodávka je naplánovaná na december tohto roka.