Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrický bicykel prerobený na sanitku vyráža do ulíc Paríža

Elektrický bicykel prerobený na sanitku vyráža do ulíc Paríža
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keďže sa bicykle ľahšie pohybujú v dopravných zápchach a dá sa s nimi zaparkovať v podstate kdekoľvek, sú v preplnených uliciach mesta často rýchlejšie ako autá. Aj preto sa rozmohli rôzne donáškové služby, ktoré na prepravu využívajú elektrické bicykle. Najnovší projekt pretvoril sanitné vozidlo rýchlej záchrannej služby do podoby e-bicykla.

Elektrický bicykel s výstižným názvom Emergency Bikes navrhla firma Wunderman Thompson Paris v spolupráci s francúzskou spoločnosťou pre elektrickú mobilitu Ecox Enterprises. Pomocnú ruku priložila aj UMP (Parížska záchranná služba) a spoločnosť Urban Arrow, ktorá poskytla nákladný elektrický bicykel, ktorý poslúžil ako základ pre úpravy.

Elektrický bicykel rýchlej záchrannej služby Emergency Bikes.

Na tento bicykel bol nainštalovaný 150-litrový izolovaný box na uloženie zdravotníckych potrieb. Je pritom vybavený 140-decibelovým klaksónom, jasnou blikajúcou modrou LED diódou, lekárskymi symbolmi na krytoch kolies, pneumatikami odolnými proti prepichnutiu, jednotkou GPS, ktorá umožní sledovanie polohy a portom USB pre nabíjanie mobilných zariadení.

Motor umiestnený na spodnej konzole rámu je napájaný dvoma 500-Wh lítiovými batériami, ktoré na jedno nabitie údajne poskytujú elektrickú asistenciu šliapania do pedálov až do vzdialenosti 160 kilometrov. Potrebnú brzdnú silu dodajú bicyklu osadené hydraulické kotúčové brzdy.

Elektrický bicykel rýchlej záchrannej služby Emergency Bikes.

Elektrické bicykle rýchlej záchrannej služby Emergency Bikes sú v súčasnosti k dispozícii pre „každú záchrannú službu, ktorá má záujem“ a niekoľko takýchto skupín už o bicykle požiadalo. Zaujímavé je aj to, že lekár, ktorý toto leto testoval prototyp v Paríži, si už kúpil prvý sériovo vyrobený bicykel a teraz ho každodenne používa pri reakciách na tiesňové volania v meste. Netreba snáď pripomínať, že na prepravu pacientov do nemocnice sú stále potrebné bežné sanitky.

Elektrický bicykel rýchlej záchrannej služby Emergency Bikes.