Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Volkswagen a Cupra spolupracujú na solárnej elektrickej jachte

Volkswagen a Cupra spolupracujú na solárnej elektrickej jachte
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rakúsky výrobca lodí Silent Yachts si už získal pozornosť svojimi solárnymi elektrickými katamaranmi. Jeho najnovší model by mal v tomto trende pokračovať, no ruku k dielu tentoraz priložili aj spoločnosti Volkswagen a Cupra, ktoré pri návrhu poskytli svoje skúsenosti a technológie.

Podľa spoločnosti Silent Yachts bude zatiaľ nepomenovaný elektrický katamaran (typ lode, ktorý pozostáva z dvoch trupov spojených rámom) so solárnym pohonom obsahovať vlastný fotovoltický systém. Ten sa použije na nabíjanie batérií, ktoré následne poskytnú energiu palubnej elektronike jachty a jej elektrickému pohonnému systému.

Tento systém bude založený na platforme takzvanej modulárnej matice elektrického pohonu (MEB) z dielne spoločnosti Volkswagen. Technológia MEB bola pôvodne navrhnutá ako optimalizovaný prostriedok na dodávanie energie z batériových článkov integrovaných v podvozku do motora na zadnej náprave automobilu. Platforma sa dá pritom nastaviť aj na pohon všetkých kolies. Spoločnosť Volkswagen odvtedy sprístupnila túto technológiu pre aplikácie tretích strán, a teraz ju chystá použiť pre pohon vrtúľ v novom katamarane.

Na najnovšej solárnej elektrickej jachte spoločnosti Silent Yachts spolupracovali aj firmy Volkswagen a Cupra.

Solárna elektrická jachta bola navrhnutá dizajnérmi zo spoločnosti Cupra, ktorá patrí pod značku španielskeho výrobcu automobilov Seat, ktorý zase spadá pod Volkswagen Group. Rovnako ako v prípade iných modelov spoločnosti Silent Yachts, aj táto novinka by mala byť tichšia a ekologickejšia ako bežné katamarány spaľujúce palivo. Zároveň by mala byť aj o niečo menej nákladná na údržbu.

Ďalšie podrobnosti, ako sú špecifikácie, ceny a dostupnosť, by mali byť zverejnené začiatkom budúceho roka.