Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CityQ je štvorkolesový bicykel vybavený elektrickým pohonom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Elektrické bicykle môžu vyžadovať menšie úsilie pri šliapaní do pedálov ako pri bežných bicykloch, no väčšina z nich nedokáže odviesť väčší náklad a ani neochránia jazdca pred nepriaznivým počasím. Nový e-bicykel CityQ je však navrhnutý tak, aby poskytoval oboje, s lepšou stabilitou na štyroch kolesách.

Nové elektrické vozidlo, ktoré vytvorila nórska spoločnosť CityQ AS, využíva pre pohyb šliapaciu silu jazdca ako bežný bicykel, no k lepšiemu výkonu mu dopomáha 250-wattový motor. Pedále však nie sú priamo spojené s hnacím ústrojenstvom. Namiesto toho je funkcia CityQ označená ako „softvérovo riadený pohon, aký nájdete v elektromobiloch“.

Pretože motor zosilňuje šliapanie jazdca namiesto toho, aby ho iba zrkadlil, musí byť batéria stále nabitá zo zásuvky. V prípade CityQ sa hovorí, že jedno približne 5-hodinové nabitie dvoch batérií je dobré na dojazd do vzdialenosti 70 až 100 kilometrov.

Štvorkolesový elektrický bicykel CityQ.

Predné sklo, strecha a bočné dvere pomáhajú chrániť jazdcov pred vetrom a dažďom. Kabínu je možné nakonfigurovať tak, aby vo vozidle sedeli buď dvaja dospelí (jeden za druhým), jeden dospelý a dve deti, alebo jeden dospelý a rozšírený nákladný priestor. Vozidlo meria 87 centimetrov na šírku, 155 centimetrov na výšku a 222 centimetrov na dĺžku, má hmotnosť 68 kilogramov a unesie maximálne úžitkové zaťaženie 300 kilogramov.

Štvorkolesový elektrický bicykel CityQ.

Podľa jeho návrhárov sa vozidlo legálne kvalifikuje ako elektrický bicykel, čo znamená, že s ním možno jazdiť po cyklistických chodníkoch a v iných oblastiach bez automobilov. Tiež si nevyžaduje vodičský preukaz. Elektronický hnací systém umožňuje funkcie ako je automatické radenie, spiatočka, rekuperačné brzdenie, režim pre ťažký náklad a tempomat.

Štvorkolesový elektrický bicykel CityQ sa dá predbežne objednať prostredníctvom webových stránok spoločnosti. Dodávky sa majú začať niekedy v tomto roku. Cena bola stanovená na 7 450 EUR.

Štvorkolesový elektrický bicykel CityQ.