Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé zákazkové elektrické dodávky Amazonu už vyrazili na cesty

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Prvé zo 100 000 elektrických dodávkových vozidiel, ktoré spoločnosť Rivian vyrába pre spoločnosť Amazon, vyšli na cesty v americkom Los Angeles. Gigant v oblasti elektronického obchodu tak podniká prvé kroky v rámci revízie nízkouhlíkových technológií svojej doručovacej flotily. Elektrické dodávky boli uvedené v rámci testovania na vybraných trasách, pričom do konca roka by sa mali predstaviť vo viac ako desiatkach ďalších amerických miest.

V septembri 2019 uzavrela spoločnosť Rivian dohodu so spoločnosťou Amazon o dodávke 100 000 elektrických nákladných vozidiel, ktoré pomôžu Amazonu k „zelenším“ obchodným operáciám. Toto úsilie zahŕňa prísľub spoločnosti Amazon, že do roku 2040 bude úplne uhlíkovo neutrálna, pričom prechod na dodávkové vozidlá s nulovými emisiami je kľúčovou súčasťou riešenia.

Prvé zákazkové elektrické dodávkové vozidlá Amazon vyrazili na cesty v Los Angeles.

V októbri minulého roku sme získali prvý skutočný pohľad na toto elektrické vozidlo, ktoré bolo od základu vyrobené tak, aby vyhovovalo dodávkovým operáciám spoločnosti Amazon. To zahŕňa veľké čelné sklo s 360-stupňovými kamerami pre panoramatický výhľad na okolie vodiča, integrovanou digitálnou asistentkou Alexa a priestorom vo vnútri kabíny pre ľahké nakladanie a vykladanie balíkov. Teraz sa dozvedáme, že tieto vozidlá môžu na jedno nabitie jazdiť až do vzdialenosti 240 kilometrov.

Prvé zákazkové elektrické dodávkové vozidlá Amazon vyrazili na cesty v Los Angeles.

Spoločnosť Amazon hovorí, že testovaním týchto vozidiel strávila posledné štyri mesiace a prvé dodávky zákazníkom po celom Los Angeles sú súčasťou tohto pokračujúceho testovania. Posudzuje sa pritom bezpečnosť a výkon vozidla v rôznych klimatických a geografických podmienkach. Spoločnosť dúfa, že sa jej podarí nasadiť elektrické dodávky v ďalších 15-tich amerických mestách. Potom by sa mal zdokonaliť ich dizajn a neskôr v tomto roku sa zaháji ich rozsiahlejšia výroba. Amazon tvrdí, že v priebehu najbližších rokov tak uvedie na trh desaťtisíce dodávkových vozidiel s pohonom na elektrickú energiu.

Prvé zákazkové elektrické dodávkové vozidlá Amazon vyrazili na cesty v Los Angeles.