Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektrická trojkolka Nimbus chce byť alternatívou k motocyklom

Elektrická trojkolka Nimbus chce byť alternatívou k motocyklom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľa ľudí rado dochádza na motocykli či skútri, no nevyhovuje im, že sú pritom priamo vystavení prírodným živlom. Ani z pohľadu bezpečnosti nemusia byť tieto jednostopové vozidlá úplne ideálne. Práve pre nich je určená nová trojkolesová elektrická trojkolka Nimbus, ktorá je plne uzavretá a dá sa s ňou nakláňať do zákrut ako na motocykli.

Elektrická trojkolka Nimbus je v súčasnosti vo fáze prototypu. V tomto dvojdverovom vozidle, ktoré je vyrobené z oceľovo hliníkového rámu v kombinácii s termoplatickým opláštením, môže sedieť vodič a spolujazdec (jeden za druhým).

Vo finálnej komerčnej podobe by mala e-trojkolka Nimbus vážiť 290 až 315 kilogramov a mala by dosahovať maximálnu rýchlosť 80 km / h. Na výber bude verzia s lítiovou batériou s kapacitou 8,1 kWh alebo vo verzii s 12,4 kWh batériou. Dojazd na jedno nabitie bude 126 kilometrov alebo v prípade verzie s 12,4 kWh batériou to bude až 191 kilometrov. Pri použití elektrickej zásuvky v domácnosti by sa batéria mala nabiť na 95 percent kapacity do 5,4, respektíve 8,3 hodín. Pri použití rýchlo nabíjačky úrovne 3 tento údaj klesne na 45 minút pre obe kapacity batérie.

Elektrická trojkolka Nimbus.

S dĺžkou 2,3 metra a šírkou 0,8 metra by malo byť toto vozidlo svižné ako motocykel, pričom môže legálne používať parkovacie miesta určené pre motocykle. Spoločnosť Nimbus tiež plánuje vo vybraných mestách ponúkať špeciálne parkovacie zóny. Keďže sa predné dve kolesá môžu nakláňať do strán, e-trojkolka sa teda môže nakloniť do zákruty ako motocykel. To zlepšuje manévrovateľnosť a znižuje pravdepodobnosť jej prevrátenia.

Elektrická trojkolka Nimbus.

Medzi plánované bezpečnostné prvky patria tri airgbagy (jeden predný, dva bočné), automatické núdzové brzdenie, varovanie pred opustením jazdného pruhu, ABS a kontrola trakcie. Voliteľná výbava za príplatok zahŕňa kúrenie, klimatizáciu, Bluetooth reproduktory a dotykový ovládací panel.

Spoločnosť Nimbus teraz prijíma vratné vklady, ktoré budú potom zarátané do plánovanej ceny 6 420 dolárov. V ponuke bude aj možnosť prenájmu, s cenou od 99 dolárov mesačne. Dodávky by sa mali uskutočniť až v polovici alebo koncom roku 2022 pre USA, Európu a Latinskú Ameriku, zatiaľ čo dodávky pre Áziu sú plánované na začiatok roka 2023.

Elektrická trojkolka Nimbus.