Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Segway pripravuje futuristický motocykel na vodíkový pohon

Segway pripravuje futuristický motocykel na vodíkový pohon
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Segway-Ninebot oznámila, že pracuje na športovom motocykli Apex H2 s vodíkovými palivovými článkami. Motocykel sa vyznačuje extrémne futuristickým dizajnom, akoby z populárnej počítačovej hry Cyberpunk 2077, a tiež až neuveriteľne nízkou cenou.

Vyvíjaný motocykel Apex H2 bude poháňaný vodíkovo-elektrickým hybridným pohonom, pričom plynný vodík bude uložený v nádržiach. Prostredníctvom palivového článku sa bude vodík premieňať na elektrickú energiu a bude napájať vyrovnávajúcu batériu, ktorá bude napájať elektromotor, ktorý poháňa zadné koleso. Na motocykli pred zadným kolesom je výfukový motor, z ktorého bude vychádzať iba vodná para.

Motocykel Segway-Ninebot Apex H2 s hybridným vodíkovo-elektrickým pohonom.

Spoločnosť Segway-Ninebot uviedla aj nejaké špecifikácie. Elektromotor bude mať výkon 60 kW (80 konských síl), ktorý umožní motocyklu dosiahnuť maximálnu rýchlosť 150 km / h, čo úprimne povedané, nie je príliš veľa na športový motocykel. No napravuje to zrýchlením z 0 na 100 km / h pod štyri sekundy. Ďalším kľúčovým údajom je cena 69 999 CNY, ktorá predstavuje zhruba 8 977 EUR, ktorá je pre takýto priekopnícky motocykel až šialene nízka.

Súčasťou toho, čo robí tento motocykel tak futuristickým, je absencia odpružených vidlíc. Namiesto toho vyzerá predné koleso, akoby plávalo na vzduchu, a to vďaka jednostrannému prednému otočnému ramenu a skrytému usporiadaniu monoodpruženia, ktoré zodpovedajú jednostrannému otočnému ramenu vzadu. Motocykel tak vyzerá naozaj štýlovo, pričom systém riadenia je ukrytý pod prednými krytmi a riadidlá vytŕčajú z otvorov v bočnej časti „nádrže“.

Motocykel Segway-Ninebot Apex H2 s hybridným vodíkovo-elektrickým pohonom.

Spoločnosť Segway pre svoj vyvíjaný motocykel Apex H2 nezverejnila žiadne údaje o rozmeroch, hmotnosti alebo dojazde na vodíkovú nádrž. No vodík by mohol mať v prípade motocyklov budúcnosť a mohol by sa nakoniec ukázať ako veľmi praktický spôsob dekarbonizácie športových a turistických motocyklov, ktorý batérie ponechá praktickejšiemu každodennému používaniu pri dochádzaní.

Segway tvrdí, že pre tieto motocykle spustí crowdfundingovú kampaň, ako náhle získa 99 objednávok, aby sa spustila výroba. Dodávky by sa mali začať v roku 2023.

Motocykel Segway-Ninebot Apex H2 s hybridným vodíkovo-elektrickým pohonom.