Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svetlo na bicykel Dashbike sníma videá tesne prechádzajúcich áut

Svetlo na bicykel Dashbike sníma videá tesne prechádzajúcich áut
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veľké percento nehôd na bicykloch sa stáva, keď automobily prejdú príliš blízko okolo cyklistov. Zadné cyklistické svetlo Dashbike bolo preto skonštruované tak, aby automaticky zaznamenávalo video z akýchkoľvek takýchto veľmi blízkych prejazdov.

Vodotesné svetlo na bicykel Dashbike z dielne nemeckej startup spoločnosti Dashfactory je vybavené GPS modulom a v prvom rade funguje ako zadné svetlo. Môže byť pripevnené buď pod sedadlom alebo na sedadle, odkiaľ vyžaruje s intenzitou až 70 lúmenov a môže blikať rôznymi vzormi.

Vo svetle je však integrovaná aj širokouhlá HD kamera a mikrofón, ktoré sú otočené proti smeru jazdy cyklistu a nepretržite snímajú dopravnú situáciu v okolí jazdca. Ultrazvukový senzor pritom meria vzdialenosť medzi cyklistom a prechádzajúcimi automobilmi.

Zadné cyklistické svetlo s kamerou Dashbike.

Zábery sú zvyčajne nakrúcané v slučke, pričom najnovšie video prepisuje to, čo bolo zaznamenané predtým. Ak vozidlo prejde okolo cyklistu vo vzdialenosti menej ako 1,5 metra, záznamy udalosti sa uložia na vnútorné úložisko s kapacitou 16 GB. Rovnako, ak 9-osový akcelerometer zistí, že došlo k pádu, video z momentov vedúcich k tejto udalosti sa uloží.

V obidvoch prípadoch, ak skutočne došlo k nehode spôsobenej vozidlom, môže byť video následne použité na súde na preukázanie toho, že chybu nezavinil cyklista. Okrem toho, ak s tým používateľ súhlasí, geografické údaje sa dajú anonymne preniesť na miestne úrady, čim sa môžu dostať do povedomia oblasti, kde motoristi často prechádzajú príliš blízko cyklistov.

Zadné cyklistické svetlo s kamerou Dashbike.

Na ovládanie nastavení svetla Dashbike a na kontrolu videí sa používa sprievodná mobilná aplikácia pre operačné systémy Android a iOS. Túto aplikáciu je možné tiež jednoducho použiť na sledovanie jednotlivých jázd.

Zadné cyklistické svetlo Dashbike je ponúkané prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter za zvýhodnenú cenu 199 EUR. Dodávka je naplánovaná na október 2021.

Zadné cyklistické svetlo s kamerou Dashbike.