Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Konverzná súprava Vekkit pre e-bicykel pridáva GPS a LTE modul

Konverzná súprava Vekkit pre e-bicykel pridáva GPS a LTE modul
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Predaj elektrických bicyklov v poslednej dobe výrazne rastie, no pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť zaplatiť často vysoké sumy, existujú aj takzvané konverzné súpravy, ktoré prinášajú lacnejší spôsob a dokážu premeniť bežný bicykel na elektrický. Jednou z nich je aj riešenie Vekkit, ktoré je teraz dostupné v druhej generácii.

Základná súprava na konverziu bežného bicykla na bicykel s elektrickou asistenciou šliapania do pedálov Vekkit obsahuje koleso s motorom v jeho náboji, tašku s batériou a elektronikou a bezdrôtový senzor pre monitorovanie kadencie šliapania, ktorý je pripevnený k pedálu bicykla. Výhodou tohto systému je, že odľahčil váhu bicykla presunutím batérie a elektroniky do tašky, ktorá sa dá zavesiť na riadidlá. Keď používateľ nepotrebuje elektrickú asistenciu, tašku jednoducho odstráni a nechá doma.

Nová verzia prináša podobný systém, no výrobca navyše pridal aj modul s GPS a LTE na udržanie prehľadu o polohe prerobeného e-bicykla, keď nie je jeho majiteľ pri ňom. Keď senzor v module zistí pohyb, napríklad keď sa niekto pokúsi s bicyklom pohnúť, modul cez LTE pripojenie odošle upozornenie do smartfónu majiteľa a GPS oznámi polohu bicykla. Modul je pritom navrhnutý tak, aby fungoval bez nutnosti pripájania k hlavnej batérii konverznej súpravy po dobu až dvoch mesiacov. Je možné ho inštalovať aj na predchádzajúcu verziu súpravy Vekkit.

Súprava na konverziu bežného bicykla na bicykel s elektrickou asistenciou šliapania Vekkit s voliteľným GPS + LTE modulom.

Ostatné senzory v module monitorujú kvalitu vzduchu, registrujú sklon svahov, zrýchlenie a ďalšie veci. Spoločnosť Velotton tvrdí, že všetky tieto údaje je možné uložiť bez potreby aktívneho pripojenia k smartfónu, na ktorom je spustená sprievodná aplikácia.

Súprava teraz ponúka tri možnosti batérií. Pribudla nová 5-Ah lítium-iónová batéria, ktorá má hmotnosť 900 gramov a poskytne dojazd do vzdialenosti 25 kilometrov na jedno nabitie. Druhou možnosťou je 5,2-Ah batéria certifikovaná pre prepravu lietadlom s hmotnosťou 1,3 kilogramu a dojazdom približne 30 kilometrov na jedno nabitie. K dispozícii je aj veľká 10-Ah batéria s váhou 1,7 kilogramu, ktorá sa môže pochváliť výdržou pre dojazd až 80 kilometrov na jedno nabitie. K dispozícii sú súpravy pre kolesá s veľkosťou od 16 do 29 palcov a tiež pre bicykle s kotúčovými, ráfikovými alebo kolieskovými brzdami.

Batéria s elektronikou súpravy Vekkit je umiestená v taške, ktorá sa dá zaveisť na riadidlá, či osadiť pod sedlovku alebo na zadný nosič.

Vodotesná taška z materiálu Cordura nemusí nevyhnutne visieť z riadidiel, môže byť napríklad pripevnená k sedlovke alebo na zadný nosič. Z tašky vedie jediný kábel k 36 V / 250 W motoru v náboji kolesa, ktorá môže poskytnúť elektrickú asistenciu šliapania do pedálov s maximálnou rýchlosťou až do 25,5 km / h na verejných komunikáciách alebo 30 km / h na súkromných a lesných cestách (najvyššiu rýchlosť je možné nastaviť pomocou mobilnej aplikácie). Bezdrôtový senzor kadencie pripevnený k pedálu uvedie motor do chodu, s bezdrôtovým diaľkovým ovládaním aktivovaným pomocou ovládania na riadidlách.

Inštalácia konverznej súpravy by údajne mala trvať asi 5 až 10 minúť, v závislosti na type bicykla. Cena novej konverznej súpravy Vekkit sa začína od 670 EUR. Nový modul s GPS + LTE bude k dispozícii od októbra ako voliteľné príslušenstvo za cenu 195 EUR.

Úroveň elektrickej asistencie šliapania do pedálov sa dá nastaviť pomocou bezdrôtového ovládača na riadidlách.