Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LED pedále Arclight menia farbu a slúžia aj ako predné a zadné svetlá

LED pedále Arclight menia farbu a slúžia aj ako predné a zadné svetlá
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Svetlomet a zadné svetlo sú síce nevyhnutné pre nočné dochádzanie na bicykli, no jedna vec, ktorá motoristom skutočne padne do očí, je pohyb. Spoločnosť Redshift Sports však prináša pedále Arclight Bike Pedals, ktoré sú navrhnuté s ohľadom na to, pretože obsahujú LED moduly, ktoré automaticky menia farbu a pedále tak slúžia aj ako predné a zadné osvetlenie.

Každý pedál má hliníkové telo, s jedným otvorom vpredu a jedným vzadu. Do týchto slotov sa potom magneticky zasúvajú vodotesné LED moduly, ktoré spĺňajú štandard IP64. V každom pedále sú teda umiestnené dva moduly. Ako náhle začne jazdec šliapať, detektory pohybu v každom module aktivujú LED diódy, aby sa rozsvietili vo voľbe Flash, Eco alebo Steady. Ako náhle je bicykel chvíľu ponechaný niekde odstavený, svetlá sa automaticky vypnú.

LED pedále Arclight Bike Pedals.

Jedna vec, ktorá je na pedáloch Arclights obzvlášť zaujímavá, je fakt, že moduly „vedia“, či sú obrátené dopredu alebo dozadu, a podľa toho sa rozsvietia na bielo alebo na červeno. Vývojári tvrdia, že každý pedál má vstavané magnety umiestnené na konkrétnych miestach, pričom ľavý pedál má jednu polaritu a pravý pedál opačnú. Keď je svetelný modul zasunutý do pedálu, snímač magnetického poľa v module deteguje severný alebo južný pól a vie, či je na pravej alebo na ľavej strane bicykla.

LED pedále Arclight Bike Pedals.

Systém využíva aj prepracovaný akcelerometer / gyroskop, ktorý umožňuje určiť rotačnú polohu pedálu pomocou gravitácie, filtruje akýkoľvek pohyb zo skutočného šliapania a pohybu na bicykli. Potom sa porovná, ktorá strana svetelného modulu je hore a či je vzadu alebo a vpredu, a podľa toho sa nastaví farba svetla.

Tá istá, pomerne komplexne znejúca technológia, tiež umožňuje demontáž LED modulov z pedálov a ich použitie ako bežnejšie svetlomety alebo zadné svetlá. Keď sa každá jednotka prichytí k pribalenému magnetickému držiaku, podľa jej smerovania dopredu alebo dozadu sa automaticky rozsvieti na bielo alebo na červeno.

LED pedále Arclight Bike Pedals.

Moduly je samozrejme možné tiež jednoducho vybrať, aby sa nabili ich lítium-iónové batérie. Pribalená dokovacia stanica prostredníctvom USB nabíja všetky štyri moduly naraz, pričom jedno 2-hodinové nabíjanie by malo poskytnúť dobu prevádzky od troch hodín v režime Steady alebo do 36 hodín režime Flash.

Súprava LED pedálov Arclight Bike Pedals sa dá získať prostredníctvom podpory stratup kampane na portáli Kickstarter od 89 dolárov. Za predpokladu, že sa dostanú do výroby, ich maloobchodná cena bude potom 135 dolárov. Dostupné by mali byť od februára 2022.