Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mestský e-bicykel robí dochádzanie na dlhé vzdialenosti dostupnejšie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sú bicykle skvelým spôsobom, ako sa pohybovať po meste, nerovný terén mnohých mestských častí môže znamenať namáhavú jazdu. Vhod tak určite príde elektrická pomoc od vstavaného motora, ale e-bicykle bývajú často drahé. Nový elektrický bicykel Velotric Discover 1 je však navrhnutý tak, aby bol cenovo dostupný a poskytol pohodlnú a spoľahlivú jazdu.

Startup spoločnosť Velotric sa skladá z priemyselných veteránov zo spoločností ako Lime, Giant, Specialized a Decathlon. Tím odborníkov pritom strávil veľkú časť tohto roka navrhovaním elektrického bicykla, ktorý je „jednoduchý na používanie, pohodlný na jazdu, vynikajúci vo výkone a spoľahlivý v kvalite“.

Výsledkom je mestský elektrický bicykel s názvom Discover 1, ktorý je dostupný v severoamerických a európskych modeloch. Prvý z nich je vybavený patentovaným 500-wattovým motorom v náboji kolesa, ktorý produkuje krútiaci moment 65 Nm a okrem elektrickej asistencie šliapania do pedálov ponúka aj režim čisto elektrického pohonu. Druhý európsky model má 250-wattový motor s krútiacim momentom 40 Nm a elektrickú asistenciu šliapania do pedálov. Obe verzie používajú sa snímače kadencie aj rýchlosti šliapania do pedálov a k dispozícii sú tri úrovne elektrickej asistencie.

Mestský elektrický bicykel Velotric Discover 1.

Európski jazdci však môžu ťažiť z dvoch prevodových stupňov navyše vďaka deväťstupňovej prehadzovačke Shimano M2000, zatiaľ čo severoamerický model má sedemstupňovú prehadzovačku Shimano RDTY300. Oba modely sa dodávajú so 48-V 692-Wh batériou integrovanou v zníženej rámovej trubke pre ľahšie nasadanie. Batéria sa dá vybrať a nabiť v interiéri, pričom v ekologickom režime má výdrž na jedno nabitie až do vzdialenosti 128 kilometrov.

Rám vyrobený z hliníkovej zliatiny 6061 je vhodný pre jazdcov s výškou od 1,65 – 2 metrov. Znížený rám pre ľahšie nasadanie má výšku len 390 milimetrov, zatiaľ čo minimálna výška sedlovky je 815 milimetrov. Uhol sedlovky je navrhnutý pre pohodlnú jazdu a je nastavený na 87 stupňov pre vzpriamenejší posed.

Mestský elektrický bicykel Velotric Discover 1.

K dispozícii je predná odpružená vidlica so zdvihom 65 milimetrov, ktorú je možné nastaviť na uzamknutie. Elektrický bicykel spĺňa štandard odolnosti voči vode IPX5 a je dodávaný s blatníkmi vpredu aj vzadu. Model pre Severnú Ameriku jazdí na 26 x 2,4-palcových viacúčelových pneumatikách odolných proti prepichnutiu, zatiaľ čo európsky model získal pneumatiky 700x40C. Vo výbave sú vlastné kotúčové brzdy Velotric a predné a zadné svetlá. V strede riadidiel je namontovaný 3,5-palcový podsvietený LCD displej, ktorý zobrazuje informácie o jazde a štatistiky bicykla. Priložený zadný nosič zvládne odviezť náklad s hmotnosťou až do 25 kilogramov.

Mestský elektrický bicykel Velotric Discover 1.

Nový mestský elektrický bicykel Velotric Discover 1 sa dá získať prostredníctvom podpory startup kampane na portáli Indiegogo od 1 299 dolárov (približne 1 120 EUR). Kampaň je už zafinancovaná, a ak všetko ostatné pôjde podľa plánu vývojárov, doprava do USA, Kanady a vybraných európskych destinácií by sa mala začať v decembri.

Mestský elektrický bicykel Velotric Discover 1.