Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý katamarán bez emisií na svete nastúpi do prevádzky vo Švédsku

Prvý katamarán bez emisií na svete nastúpi do prevádzky vo Švédsku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plavidlá po celom svete, ktoré sú poháňané benzínom a naftou, zohrávajú nemalú úlohu v znečistení ovzdušia a klimatických zmenách. Ponúknuť udržateľnejšiu alternatívu by však mohol ponúknuť vodík. Švédska spoločnosť Green City Ferries nestráca čas skúmaním týchto možností a zadáva objednávku na prvý vysokorýchlostný katamarán bez emisií na svete s integrovanou batériou a systémom vodíkových palivových článkov.

Vďaka nedávnemu vývoju by sa vodné trasy vo Švédsku mohli začať meniť na „zelené“. V marci tohto roka spustil miestny staviteľ lodí Candela plavidlo pre 30 osôb, ktoré je považované za najrýchlejšiu elektrickú osobnú loď na svete a je navrhnuté tak, aby vytlačilo naftové trajekty z prevádzke v okolí mesta Štokholm.

Prvý vysokorýchlostný katamarán bez emisií na svete Beluga24.

Už v roku 2014 sa pritom samotná spoločnosť Green City Ferries snažila prejsť na elektrické plavidlá pre svoje operácie na prepravu ľudí a predstavila plavidlo poháňané batériou vyvinuté so švédskou spoločnosťou Echandia. Tieto dve firmy opäť spojili svoje sily na tomto najnovšom kroku k ekologickej námornej doprave a spojili sa s novozélandskou spoločnosťou Teknicraft a talianskym štúdiom Sculli, aby vyvinuli prvý vysokorýchlostný katamarán bez emisií na svete s názvom Beluga24.

Katamarán Beluga24 má byť vyrobený z uhlíkových vlákien spoločnosťou Green City Ferries vo Švédsku a bude integrovať batériu a pohonný systém s vodíkovými palivovými článkami od spoločnosti Echandia. O ňom sa tvrdí, že vyžaduje menej vodíka ako štandardné systémy, a preto prináša výrazné úspory hmotnosti. Plavidlo bude tiež obsahovať krídlo uprostred lode, ktoré ho čiastočne zdvihne z vody, čím sa zníži odpor, aby sa zlepšil dojazd.

Prvý vysokorýchlostný katamarán bez emisií na svete Beluga24.

Spoločnosť Echandia tvrdí, že tento projekt nielenže prispieva k znižovaniu emisií produkovaných miestnou vodnou dopravou v Štokholme, ale je tiež prvým na svete s použitím vysokorýchlostného katamaránu bez emisí. Trajekt bude vybavený integrovaným systémom s batériami aj vodíkom, ktorý je výrazne energeticky efektívnejší v porovnaní s riešeniami so samostatnými systémami.

Očakáva sa, že dodávka vysokorýchlostného katamaránu bez emisií Beluga24 sa uskutoční v roku 2022.

Prvý vysokorýchlostný katamarán bez emisií na svete Beluga24.