Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ľahký celokarbónový e-bicykel Urtopia má radar, hlasové ovládanie a GPS

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 11. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo niektoré elektrické bicykle sa snažia robiť veci jednoducho, iné sa vyžívajú v ich elektronickej povahe a obsahujú množstvo pokročilých technológií. Medzi tie druhé patrí aj nový jednorýchlostný mestský elektrický bicykel Urtopia od vývojárov z Hongkongu.

Jednou z najvýraznejších čŕt elektrického bicykla Urtopia je celý rám vyrobený z uhlíkových vlákien, ktorý zahŕňa vidlicu, riadidlá a sedlovku. Zaujme tiež tvarom rámu, kedy sa horná trubka krúti, aby sa z nej stala sedlová vzpera.

Ploché riadidlá sa okrem toho, že sú vyrobené z uhlíkových vlákien, vyznačujú aj LED svetlometom nakloneným tak, aby neoslňoval protiidúcich vodičov. Riadidlá majú tiež integrovaný skener odtlačkov prstov, ktorý odblokuje systém pohonu bicykla, keď sa ho dotkne jeho registrovaný majiteľ a nachádza sa tu aj LCD displej.

Mestský celokarbónový elektrický bicykel Urtopia.

Tento displej zobrazuje všetky bežné veci, ako je aktuálna rýchlosť a úroveň nabitia batérie. Má však aj dva mikrofóny s potlačením nárazov vetra, ktoré používateľovi umožňujú prístup k mnohým funkciám Urtopie prostredníctvom hlasového ovládania.

Sedlovka obsahuje nielen modul koncových, brzdových a smerových svetiel, ale má aj dozadu smerujúcu radarovú jednotku s milimetrovými vlnami. Rovnako ako existujúci systém Garmin Varia Radar, táto jednotka varuje jazdca, keď zaznamená vozidlá približujúce sa zozadu. V tomto prípade má toto upozornenie podobu vibrujúcich riadidiel.

Mestský celokarbónový elektrický bicykel Urtopia.

Sila jazdca pri šliapaní je umocnená 250-wattovým motorom v náboji zadného kolesa, ktorý je poháňaný odnímateľnou 360-Wh lítium-iónovou batériou LG. Jedno 2,5-hodinové nabitie by malo údajne poskytnúť dojazd do vzdialenosti 48 až 129 kilometrov, v závislosti od faktorov, ako je terén, a ktorá z piatich úrovní elektrickej asistencie je zvolená. V americko-kanadskej verzii bicykla je možná maximálna rýchlosť 32 km/h, pričom pre európsky model má maximálnu rýchlosť obmedzenú na 25 km/h.

Ak by sa niekto pokúsil ukradnúť e-bicykel Urtopia, keď je ponechaný bez dozoru, vstavaný gyroskop zaznamená pohyb, spustí alarm a pošle upozornenie na smartfón majiteľa. A ak by bol bicykel aj tak ukradnutý, jeho miesto pobytu možno sledovať pomocou integrovaného GPS čipu.

Mestský celokarbónový elektrický bicykel Urtopia.

Niektoré z ďalších funkcií zahŕňajú vnútorné vedenie káblov, hydraulické kotúčové brzdy, remeňový pohon Gates Carbon a pneumatiky 700 x 35c odolné proti prepichnutiu. Napriek všetkým pridaným veciam celý e-bicykel údajne váži len 13,6 kilogramu.

Nový mestský celokarbónový elektrický bicykel Urtopia je ponúkaný prostredníctvom startup kampane na portáli Indiegogo. Americko-kanadská verzia sa dá získať za 15 592 HKD (približne 1 726 EUR), zatiaľ čo európska verzia vyjde na 18 291 HKD (asi 2 025 EUR). Ide pritom o 50 percentnú úsporu oproti plánovanej maloobchodnej cene. Za predpokladu, že sa Urtopia dostane do výroby, mala by byť dodávaná vo februári 2022.

Mestský celokarbónový elektrický bicykel Urtopia.