Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovensko na EXPO Dubaj predvádza množstvo inovatívnych technológií

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V októbri minulého roka otvorila svoje brány svetová výstava Expo Dubaj, ktorá bola rok odložená v dôsledku pandémie Covid-19. Počas šiestich mesiacov, teda až do konca marca tohto roka, tak môžu krajiny z rôznych kútov sveta prezentovať svoje inovatívne riešenia z mnohých oblastí, ktoré by mohli pomôcť rozhýbať ekonomiku. Nechýba samozrejme ani Slovensko, ktoré v rámci národného pavilónu predvádza aj množstvo inovatívnych technológií zameraných najmä na tému mobility.

Slovensko je nepochybne krásna krajina s bohatou históriou, kultúrou a prírodnou krásou, no okrem toho môžeme rozhodne veľa poskytnúť aj v oblasti technologických inovácií. Dôkazom je aj zaujímavá expozícia v Slovenskom pavilóne na svetovej Expo Dubaj.

„Snažili sme sa slovenský pavilón naozaj koncipovať vo veľmi modernom a inovatívnom prevedení, o čom svedčí jednak množstvo digitálnej prezentácie, ktoré poskytujú širokú možnosť odprezentovania slovenským firmám. Návštevníci tu môžu nájsť veľké množstvo fyzických exponátov. A to je práve to, čo návštevníci oceňujú, keďže sa môžu dotknúť alebo vyskúšať si, alebo sadnúť si do množstva exponátov,“ hovorí Róbert Mojsej, riaditeľ expozície SR, Ministerstvo hospodárstva SR.

Stále fyzické expozície, umiestnené v Slovenskom pavilóne, majú pritom za cieľ prezentovať technologické projekty, ktoré sa zaoberajú najmä budúcnosťou mobility a dopravy.

„Názov slovenskej expozície je Pohyb budúcnosti: vodík, letectvo a vesmír. A práve v týchto oblastiach ukazujeme inovácie a prístup k riešeniam globálnych problémov,“ vysvetľuje Miroslava Valovičová, generálna komisárka expozície SR, Ministerstvo hospodárstva SR.

Návštevníci z celého sveta si tak môžu pozrieť napríklad vesmírnych mobilných robotov Androver I a II, inteligentný mobilný mikro-dom Ecocapsule, či model unikátneho projektu čistenia oceánov Ôsmy kontinent. No zrejme najviac zaujal debut automobilu s označením MH2.

„Jeden z najdôležitejších exponátov je naše vodíkové auto, ktoré pripravila spoločnosť Matador, v spolupráci s technickou univerzitou v Košiciach. Je potrebné zdôrazniť, že vodíková technológia, ktorá je prezentovaná v tomto automobile, bola vyvíjaná viac ako 15 rokov na pôde Technickej univerzity v Košiciach. Sme veľmi radi, že práve vodíkové auto zažíva premiéru na svetovej výstave Expo Dubaj 2020,“ hovorí Róbert Mojsej, riaditeľ expozície SR, Ministerstvo hospodárstva SR.

Predstavený bol aj prototyp vodíkového autobusu, ktorý využíva nízkotlakové metalhybridové zásobníky pre uskladnenie vodíka ako hlavného zdroja energie pre pohon. No šikovní slovenskí vývojári sa pochválili aj viacerými inováciami zo sveta letectva, ako je napríklad luxusné a športové dvojmiestne lietadlo Viper SD4 ATTACK či ultraľahké tandemové lietadlo Shark, ktoré je držiteľom niekoľkých rýchlostných rekordov.

„Ďalším projektom je Vírnik Nisus - taká malá osobná mini helikoptéra. Tiež je možné ju využívať aj pre bezpečnostné zložky, ale aj pre vyhliadkové lety, pre také športové panoramatické lietanie,“ dopĺňa Miroslava Valovičová, generálna komisárka expozície SR, Ministerstvo hospodárstva SR.

Svoje miesto si v slovenskej expozícii v Dubaji našli aj inovatívne produkty, ktoré už boli aj súčasťou relácie Svet technológií. Návštevníci tak majú možnosť povoziť sa na unikátnych bicykloch Sharvan z východného Slovenska, ktoré pomocou dômyselného mechanizmu dokážu rásť spolu s dieťaťom alebo môže potom takýto prepravný prostriedok, aj v elektrickej verzii, využívať celá rodina, bez rozdielu toho, koľko jej jednotliví členovia merajú. Bicykel sa totiž vždy jednoducho zväčší či zmenší a teda nastaví na tú správnu výšku a postavu.

Súčasťou expozície je i špeciálny fotografický kiosk Fotomat, z ktorého si môžu odniesť návštevníci pamiatku v podobe vytlačených fotografií. Toto slovenské zariadenie je pritom unikátne aj v tom, že si v sebe nesie technológiu špeciálnej termo-sublimačnej tlače. A vďaka nej si používatelia dokážu fotografie naozaj dlho uchovať, keďže sú odolné voči slnku a dokonca aj voči vode.

Expo Dubaj však dáva priestor aj mnohým ďalším firmám, ktoré sa tak dokážu zviditeľniť vo svete. A práve ich projekty tak môžu pomôcť predstaviť Slovensko ako modernú krajinu, ktorá je atraktívna nielen svojimi tradíciami, ale aj technologickými inováciami, ktoré často zaujmú i vo svete.