Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

InterSolar: Inovácie zo sveta solárnych technológií – 2. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 6. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári zo spoločnosti Philadelphia Solar zamerali svoju pozornosť na zvýšenie efektívnosti fotovoltických panelov. Ovplyvňujú ju pritom nielen nečistoty, ale aj vysoká teplota. Preto navrhli jednoduchý systém pasívneho chladenia, ktorý v zadnej časti panelu nahradí rám za celistvú plochu tvorenú výstupkami vetracích rebier. Vďaka tomu môže panel dosiahnuť vyšší výkon bez navýšenia finančných nákladov.

„Vychladí panel až o 20 stupňov Celzia, čiže získate až o 10 percent vyšší výkon. Tenké profily s rebrami optimalizujú termálnu výmenu. Vzduch prúdi vo vnútri vo vysokej rýchlosti, je to podobný efekt ako v komíne, teda vzduch zrýchľuje a vychádza von. Je to ideálny spôsob, ako sa zbaviť tepla,“ vysvetľuje pán Simon D. Meijer, Coolback – Philadelphia Solar.

V súvislosti s postupným rozširovaním technológií pre čerpanie obnoviteľných zdrojov je nemenej dôležitá aj otázka skladovania nevyužitej elektrickej energie. Výroba bežných fyzických batérií je nákladná, a tak sa postupne začínajú presadzovať aj takzvané virtuálne batérie. No vývojári z Bluesky Energy predsa len našli recept na ekologickú alternatívu fyzickej batérie s názvom GREENROCK. Tá dokonca neobsahuje žiadne drahé ani toxické materiály.

„Anóda je oxid mangánu, katóda je v podstate uhlík, čo nie sú vzácne materiály. Dôležité je, že elektrolyt je slaná voda. Batéria má výhodu v tom, že je priateľská k životnému prostrediu, keďže je 100 percentne recyklovateľná a je netoxická, nevýbušná a nehorľavá,“ hovorí pán Hansjörg Weisskopf, Bluesky Energy – GREENROCK.

Batérie GREENROCK síce zaberajú o niečo viac miesta, sú ťažšie a pomalšie sa nabíjajú, no pri použití s fotovoltikou to nie je prekážkou. Navyše sú batériové články uložené v boxoch, vďaka čomu sa dajú stohovať až do kapacity 300 kilowatt hodín a môžu sa pochváliť dlhou životnosťou.

„Bežne po 15 rokoch máte len 70 percent z pôvodnej 100 percentnej kapacity. Dodáte však jeden nový box, ako takú Lego kocku a ste naspäť na 100 percentách kapacity a funguje znova naplno, a to len s 10 percentnou dodatočnou investíciou,“ dodáva pán Hansjörg Weisskopf, Bluesky Energy – GREENROCK.

Výstava InterSolar, zameraná predovšetkým na slnečnú energiu, však priniesla inovácie aj pri čistení a odsoľovaní vody. Výrobcovia v Nemecku totiž predviedli ako môže fotovoltický čerpací systém pomáhať pri premene morskej vody na pitnú.

Všetko teda nasvedčuje tomu, že fotovoltika a teda elektrická energia zohrá v budúcnosti veľmi dôležitú úlohu a môže byť jedným z ekologických spôsobov, ako dokážeme zlepšiť naše životy pri menšom negatívnom vplyve na životné prostredie.