Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lapač zberá plastový odpad z vietnamskej Červenej rieky

Lapač zberá plastový odpad z vietnamskej Červenej rieky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 2. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Odstránenie obrovského množstva plastového odpadu, ktorý už výrazne znečisťuje naše oceány, bude potrebné vyriešiť mnohými spôsobmi. Je však tiež potrebné zastaviť tok plastov z riek. Na to sú špeciálne určené nové vietnamské lapače odpadu.

Na prvý pohľad tieto lapače nevyzerajú elegantne, no sú účelové. Prvý zo série týchto lapačov odpadu bol nainštalovaný pozdĺž vietnamskej Song Hong, druhej najdlhšej rieky v krajine známej tiež ako Červená rieka. Je navrhnutý na odstraňovanie plávajúcich zvyškov z vody, ktorá preteká smerom k Tonkinskému zálivu. Jeho výroba je lacná, pretože sa používajú materiály, ktoré pochádzajú z miestnych zdrojov.

Riečne lapače odpadu sú dielom vietnamského Centra pre ochranu morského života a rozvoj komunity, ktoré ich asi rok testuje na Červenej rieke, pričom bolo zhromaždených už viac ako 18 ton plávajúceho odpadu. Teraz sa vďaka financovaniu prostredníctvom iniciatívy Benioff Ocean pod názvom Clean Currents Coalition (Koalícia pre čisté prúdy) v priebehu nasledujúcich dvoch rokov zavedie viac zariadení pozdĺž rieky a jej prítokov v provincii Nam Dinh.

Lapač plastového odpadu nainštalovaný na vietnamskej rieke Song Hong (Červená rieka).

Počas grantového obdobia bude miestny tím každé tri dni odstraňovať a triediť zachytené úlomky. Plastový odpad, ako sú fľaše, sa bude predávať recyklačným zariadeniam, zatiaľ čo nekvalitný plast, napríklad tašky a fólie, sa bude spracovávať v špeciálnom zariadení v Nam Dinh. Údaje o operácii budú analyzovať členovia organizácie Ocean Conservancy a vietnamskí vedci s cieľom informovať o budúcich stratégiách v oblasti odpadu.

Vďaka tomuto projektu by sa mohlo podariť zastaviť príliv plastového odpadu, ktorý sa dostáva do morí a oceánov z vietnamských riek.

Lapač plastového odpadu nainštalovaný na vietnamskej rieke Song Hong (Červená rieka).