Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prenosná veterná turbína Wind Catcher sa dá zostaviť už za 15 minút

Prenosná veterná turbína Wind Catcher sa dá zostaviť už za 15 minút
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veterné turbíny sú dobrým zdrojom obnoviteľnej energie, no zvyčajne ide o vysoké veže s rotujúcimi lopatkami, čo z nich robí trvalé stavby. Nová veterná turbína s názvom Wind Catcher je však navrhnutý tak, aby bola ľahká, prenosná a mohla sa na danom mieste rozložiť a uviesť do prevádzky už za 15 minút.

Prenosná veterná turbína Wind Catcher, ktorú vyrába dánska startup spoločnosť KiteX, má hmotnosť údajne len 10 kilogramov. Je navrhnutá tak, aby sa dala jednoducho priniesť na miesto a rozložiť jednou osobou do asi 15-tich minút. Zariadenie je tvorené hlavne tyčami zo sklenených vlákien, recyklovaného plastu a EPS peny. Na miesto ho držia tri podporné kotviace drôty, ktoré sú pripevnené k nylonovým remienkom s vačkovou sponou, ktoré sú zasa ukotvené kolíkom zarazeným do zeme.

Prenosná veterná turbína Wind Catcher.

Po úplnom zostavení má prenosný „lapač vetra“ priemer turbíny 4 metre a najvyšší bod dosahuje výšku 6 metrov. A hoci používatelia môžu elektrinu využívať hneď pri jej výrobe, predpokladá sa, že ju uskladnia v pevne pripojenom napájacom zdroji iného výrobcu pre neskoršie ďalšie použitie. Celý systém je možné využiť buď v prostredí mimo dostupnosti elektrickej siete, napríklad v kempingu, na záhradke, chate alebo v domácom energeticky úspornom dome.

Prenosná veterná turbína Wind Catcher.

Spoločnosť KiteX ponúka dve verzie prenosnej veternej turbíny Wind Catcher. Jedna produkuje 200 wattov pri rýchlosti vetra 5,5 metra za sekundu, zatiaľ čo druhá produkuje až 600 wattov pri rýchlosti vetra 7,5 m / s. Prvá verzia je odporúčaná na napájanie predmetov, ako sú notebooky, malé chladničky alebo niekoľko svetiel, zatiaľ čo druhá verzia je svojim výkonom zameraná skôr na aplikácie, ako je nabíjanie elektrických bicyklov alebo prevádzka elektrického náradia.

Prenosná veterná turbína Wind Catcher.

Prenosná veterná turbína Wind Catcher sa dá získať podporou prebiehajúcej startup kampane ne portáli Kickstarter. Verzia s výkonom 200 W je ponúkaná za 7 390 DKK (asi 994 EUR), zatiaľ čo 600-wattová verzia má cenovku 10 995 DKK (približne 1478 EUR). Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane je naplánovaná na december 2021.