Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vivo a Zeiss pokračujú v spolupráci pre vlajkové smartfóny série X80

Vivo a Zeiss pokračujú v spolupráci pre vlajkové smartfóny série X80
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Značka mobilných technológií Vivo so sídlom v čínskom Šen-čene oznámila globálne uvedenie novej série vlajkových smartfónov X80. Podobne ako v predchádzajúcej generácii, aj tu sa partnerstvo s optickou firmou Zeiss zameriava na mobilné fotografovanie.

Sériu smartfónov X80 tvoria dva modely, pričom oba sú vybavené funkciou Zeiss Cinematic Video Bokeh, ktorá údajne vytvára efekt dlhého oválneho bokehu s pomerom strán 2,39 : 1 podľa filmového štandardu pre širokouhlé filmové videá. A algoritmus simulácie filmového objektívu a technológia hĺbky ostrosti dvoch fotoaparátov Vivo sa dajú kombinovať na zlepšenie celkových efektov, čím sa vytvorí modrý záblesk podobný filmovému z najsvetlejšieho bodu obrazu.

Jedným ťuknutím je k dispozícii aj štandardný okrúhly video efekt bokeh, ktorý sa mení podľa ohniskovej vzdialenosti, nastavenia clony a vzdialenosti snímania. Možno použiť aj efekty bokeh v štýle Biostar, Distagon, Planar a Sonnar.

Smartfóny sú vybavené najnovšou iteráciou obrazového snímača Vivo V1+ s integrovanou umelou inteligenciou a využívajú novú funkciu posúvania fotoaparátu so sledovaním pohybu portrétu, ktorá znižuje rozmazanie spôsobené chvením ruky.

Technológia AI Perception Engine spolupracuje s technológiou Zeiss Natural Color 2.0 na zlepšení presnosti farieb pre snímky, ktoré „vyzerajú realistickejšie, rafinovanejšie a prirodzenejšie“, zatiaľ čo fotografovanie po zotmení tiež dostalo zvýšenie výkonu a spoločnosť Vivo sľubuje lepšiu čistotu a tón aj pri snímaní v protisvetle.

Smartfón Vivo X80 Pro.

Štvorcový blok na zadnej strane modelu X80 Pro obsahuje kruhovú sústavu fotoaparátov. Hlavný 50-megapixelový fotoaparát získal vysoko citlivý snímač GNV, ktorý je navrhnutý tak, aby „optimalizoval odrazivosť a redukoval rozptýlené svetlo“, pričom sľubuje fotografie a videá na profesionálnej úrovni. Hlavný fotoaparát využíva aj optickú stabilizáciu obrazu. Ďalej je tu 48-megapixelový širokouhlý modul, po ktorom nasleduje 12-megapixelový portrétny fotoaparát a napokon 8-megapixelový periskopový objektív.

Ak sa presunieme do prednej časti, model Pro má 6,78-palcový AMOLED displej s rozlíšením 3 200 x 1 440 pixelov a s obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. V hornej časti sa v dierovom výreze nachádza 32-megapixelový selfie fotoaparát.

Vo vnútri je tento model poháňaný najnovšou mobilnou platformou Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, ktorú podporuje 12 GB pamäte LPDDR5 RAM a 256 GB úložisko typu UFS 3.1. V telefóne beží operačný systém Vivo Funtouch OS 12, ktorý je založený na operačnom systéme Android 12. Pre optimalizáciu výkonu je pripravené aj kvapalné chladenie. K dispozícii je Bluetooth 5.2 a Wi-Fi 6, ako aj mobilné pripojenie 5G a port USB-C.

Výrobca pridal 4 700 mAh batériu s podporou 80 W káblového rýchleho nabíjania na plné dobitie za 35 minút a k dispozícii je aj 50 W bezdrôtové nabíjanie. Telefón je tiež vybavený úplne novým 3D ultrazvukovým snímačom odtlačkov prstov, ktorý dokáže odomknúť telefón do 0,2 sekundy.

Smartfón Vivo X80.

Smartfón X80 má rovnako veľký AMOLED displej ako model Pro, no s nižším rozlíšením 2 400 x 1 080 pixelov. Na zadnej strane sa nachádza sústava troch fotoaparátov zložená z hlavného 50-megapixelového, portrétneho 12-megapixelového a širokého 12-megapixelového.

O spracovanie a grafiku sa postará platforma MediaTek Dimensity 9000, ktorú podporuje aj 12 GB RAM a 256 GB úložisko. A aj tento model beží na operačnom systéme Vivo Funtouch OS 12 založenom na systéme Android.

O chladenie sa stará veľká odparovacia komora s viac ako 23 vrstvami odvádzajúcimi teplo a záťaž CPU a GPU možno počas hier s veľkou záťažou znížiť kompresiou obrazu na displeji prostredníctvom funkcie AI Gaming Super Resolution, ktorá pomáha dostať z batérie s kapacitou 4 500 mAh viac. Ďalšie špecifikácie sú takmer rovnaké ako u súrodenca Pro.

Nový smartfón Vivo X80 Pro bude k dispozícii len v čiernej farbe, zatiaľ čo model X80 sa bude dodávať v čiernej alebo modrej farbe. Ceny ani dostupnosť zatiaľ neboli zverejnené.

Smartfóny Vivo X80 Pro a X80.