Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vlajkový smartfón Vivo X80 Pro posúva mobilné fotenie na vyššiu úroveň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky výrobca smartfónov Vivo len nedávno ohlásil príchod aj ku nám na Slovensko. Stalo sa tak len pár dní pred uvedením jeho najnovšej vlajkovej lode. Ide o model smartfónu s názvom X80 Pro, ktorý si prináša množstvo inovácií aj zo spolupráce s ikonickou nemeckou značkou v oblasti fotografovania Zeiss. Vďaka tomu sa môže pochváliť pokročilými technológiami pre snímanie fotografií a videí. A to nielen počas jasného dňa, ale aj po zotmení a tiež v poriadnej tme.

Technologický pokrok premenil mobilné telefóny na všestranné vreckové zariadenia, ktoré sa dajú bez problémov prirovnať k malým počítačom a niektoré ich dokonca aj tromfli. Okrem hier a ďalšej interaktívnej zábavy sa pritom stali veľmi obľúbeným nástrojom aj pre fotografovanie a nakrúcanie videí na cestách. Aj preto sa výrobcovia sústredia najmä na to, aby takéto snímanie bolo čo najkvalitnejšie. Potvrdzuje to i čínska spoločnosť Vivo, ktorá už dlhší čas spolupracuje s expertom na fotografické technológie.

„Spolupráca so spoločnosťou Zeiss nie je len o samotnom logu na smartfóne. V skutočnosti za tým stojí špeciálne výskumné a vývojové centrum, ktoré bolo vybudované v Nemecku. Naši vývojári v Číne pritom spolupracujú so značkou Zeiss už dva a pol roka. A to doslova na dennej báze,“ hovorí Seon Hwang, viceprezident, vivo Europe.

Vďaka bohatým skúsenostiam Zeissu v oblasti optiky, tak môže smartfón X80 Pro využiť objektívy, ktoré mu umožnia zachytiť čo najkvalitnejší obraz. Blok na zadnej strane smartfónu pritom obsahuje kruhovú sústavu fotoaparátov, s najnovšou iteráciou obrazového snímača GNV. Sústave dominuje hlavný 50-megapixelový fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu, ktorý dopĺňa 48-megapixelový širokouhlý modul, 12-megapixelový portrétny objektív a 8-megapixelový periskopický objektív.

„V prípade smartfónu X80 Pro má používateľ k dispozícii niekoľko jedinečných fotografických funkcií. Sú to napríklad rôzne efekty BOKEH s rozmazaním pozadia, čiže s možnosťami nastavenia hĺbky ostrosti. A tie zabezpečí práve optika od Zeissu.“

Fotografickému systému pomáha aj čip Vivo V1+, s integrovanou umelou inteligenciou, ktorý prinesie vizuálne zážitky na vyššej úrovni aj počas nakrúcania videí.

„Pomáhame používateľovi v tom, aby mohol nakrútiť čo najlepšie video v duchu nášho hesla: „Život je film, tak si ho nakrúťte“. Používatelia môžu teda prostredníctvom nášho smartfónu ľahko vytvárať zaujímavé videá a vo filmovej kvalite.“

Sila optických technológií a umelej inteligencie sa dokáže prejaviť aj počas snímania pri slabom osvetlení alebo dokonca v protisvetle, čomu pomáha špeciálna vrstva na šošovke.

„V nočnom režime, so slabým svetelným zdrojom, môžete vytvoriť naozaj umeleckú a krásnu snímku aj v noci. To je niečo unikátne, čo prináša náš model X80 Pro. Povlak šošovky Zeiss T dokáže extrémne znížiť odlesky. Ak teda používateľ urobí fotografiu priamo proti svetlu, nebude tam veľa odrazov svetla.“

Smartfón Vivo X80 Pro sa môže pochváliť i veľkým 6,78-palcovým AMOLED displejom, s rozlíšením 3 200 na 1 440 bodov a obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. V kruhovom výreze v hornej časti displeja sa pritom nachádza 32-megapixelový selfie fotoaparát.

„Pre vlajkovú loď je dôležité aj plynulé fungovanie systému. Preto sme použili najnovší čipset Snapdragon 8, prvej generácie. Tiež sme vylepšili našu technológiu 3D ultrazvukového snímača odtlačkov prstov v displeji, takže je rýchlejší a má širší rozsah.“

Batéria s kapacitou 4 700 mAh podporuje rýchle káblové nabíjanie s výkonom až 80 wattov alebo bezdrôtové nabíjaní FlashCharge s výkonom 50 wattov. Smartfón získal až 12 GB operačnej pamäte RAM a 256 GB vnútorné úložisko typu UFS 3.1. Vivo pritom sľubuje, že používateľom zaistí aj dostatočne dlhú softvérovú podporu.

„Máme partnerstvo so spoločnosťou Google, čiže v našich modeloch zabezpečíme 2 veľké aktualizácie operačného systému Android a až 3 roky bezpečnostných aktualizácií,“ dodáva Seon Hwang, viceprezident, vivo Europe.

Nová vlajková loď Vivo X80 Pro by vďaka použitým optickým technológiám mohla vniesť svieži vietor do sveta mobilnej fotografie a kinematografie. No v spojení s výkonným hardvérom a plynulým zobrazovaním obsahu, si na svoje určite prídu aj nadšenci mobilných hier a iných multimediálnych zážitkov.