Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Asus pridáva novú generáciu smartfónu pre náročných mobilných hráčov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Herná značka technologického giganta Asus, Republic of Gamers (ROG), predstavila najnovšiu edíciu ROG Phone, mobilného herného zariadenia s najnovším systémom na čipe Snapdragon od Qualcommu a AMOLED HDR10+ displejom s obnovovacou frekvenciou až 165 Hz.

Lídrom tímu novej série herných smartfónov ROG Phone 6 je model Pro, ktorý je k dispozícii len v bielej farbe a je vybavený 6,78-palcovým AMOLED displejom s rozlíšením 2 448 x 1 080 pixelov, ktorý má pomer strán 20,4 : 9 a obnovovaciu frekvenciu až 165 Hz. Čas odozvy je len 1 ms a displej sa môže pochváliť aj 720-Hz frekvenciou vzorkovania dotyku. Obrazovka je chránená sklom Corning Gorilla Glass Victus, ktoré je odolné voči poškriabaniu pri hraní hier na cestách, a samozrejme, telefón má aj ultrazvukové ovládače s podporou gest, ako aj haptickú spätnú väzbu vďaka lineárnemu motorčeku v osi X.

Herný smartfón Asus ROG Phone 6 Pro.

ROG Phone 6 Pro je postavený na najnovšej a najlepšej mobilnej platforme spoločnosti Qualcomm, čipsete Snapdragon 8+ Gen 1. To znamená nárast výkonu CPU o 15 % oproti Snapdragonu 888, ktorý poháňa ROG Phone 5, a integrovaná grafika Adreno 730 je údajne o 50 % rýchlejšia ako GPU Adreno 660 v modeli ROG Phone 5. Systémová podpora predstavuje monštruóznych 18 GB operačnej pamäte LPDDR5 RAM a 512 GB úložisko typu UFS 3.1.

Nový systém chladenia na doske je vybavený väčšou odparovacou komorou a oveľa väčším množstvom grafitu, ktorý pomáha optimalizovať výkon systému pri krátkych až stredne dlhých herných reláciách. No hráči sa môžu rozhodnúť aj pre montáž externého ventilátora s názvom AeroActive Cooler 6 so zabudovanými fyzickými tlačidlami na dlhé hranie, osvetlením RGB a dodávaným stojanom. K dispozícii sú aj vibrácie ručnej konzoly prostredníctvom voliteľného gamepadu Kunai 3.

Herný smartfópn Asus ROG Phone 6 Pro (biely) a Phone 6 (čierny).

Sústavu fotoaparátov na zadnej strane tvorí 50-megapixelový hlavný fotoaparát so svetelnosťou F1,9 založený na snímači IMX766 od spoločnosti Sony, 13-MP ultraširokouhlý fotoaparát a 5-megapixelový makro fotoaparát. Hlavný fotoaparát je údajne schopný nakrúcať video v rozlíšení až 8K (7 680 x 4 320 pixelov) pri 24 snímkach za sekundu. Pre hlavný a ultraširokouhlý fotoaparát je k dispozícii nakrúcanie videa v HDR10+. K dispozícii je 3-osová elektronická stabilizácia obrazu, ktorá pomáha kompenzovať chvejúce sa ruky, a spomalený záznam s rýchlosťou až 120 snímok za sekundu je možný v rozlíšení 4K alebo až 480 snímok za sekundu v rozlíšení 720p. Vzadu sa nachádza aj 2-palcový displej OLED ROG Vision na stavové informácie.

Herný smartfón Asus ROG Phone 6.

Inde je telefón vybavený 12-megapixelovou selfie kamerou, prichádza s mobilným pripojením 5G, ako aj Wi-Fi 6E a nechýba ani Bluetooth 5.2 s podporou kodekov aptX Adaptive a aptX Lossless. Trojitá sústava mikrofónov je spojená s redukciou šumu Asus, dva predné reproduktory sú napájané zosilňovačom Cirrus Logic a môžu sa pochváliť technológiou Dirac HD Sound, ako aj Snapdragon Sound. Nechýba ani podpora špičkového zvukového výstupu s rozlíšením až 32 bitov / 384 kHz cez 3,5 mm konektor pre slúchadlá.

Herný smartfón má stupeň odolnosti voči vode IPX4, beží na ňom systém Android 12 a poháňa ho delená konfigurácia batérie s kapacitou až 6 000 mAh, ktorá podporuje rýchle nabíjanie (65 W nabíjačka je súčasťou balenia).

Herný smartfón Asus ROG Phone 6 Pro.

Model ROG Phone 6 Pro je dostupný v Európe za cenu od 1 299 EUR. Na trh bol uvedený aj model ROG Phone 6, ktorý namiesto obrazovky ROG Vision prichádza so zadným minidisplejom s LED diódami, disponuje maximálne 12 GB RAM a má 256 GB úložisko. Cena tohto modelu sa začína na 999 EUR.