Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výstredný Nothing Phone (1) sa chce odlíšiť od iných smartfónov

Výstredný Nothing Phone (1) sa chce odlíšiť od iných smartfónov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nothing odhalila svoj smartfón s výstredným no sviežim vzhľadom s názvom Phone (1). Chce ním upútať pozornosť najmä tých spotrebiteľov, ktorí sa chcú odlišovať od väčšiny. Smartfón disponuje čistým operačným systémom založenom na Androide a niekoľkými zábavnými svetlami na zadnej strane.

Phone (1) má 6,55-palcový flexibilný AMOLED displej s rozlíšením 2 400 x 1 080 pixelov a hustotou 402 pixelov na palec, ktorý je pokrytý ochranným sklom Corning Gorilla Glass 5 odolným voči poškriabaniu. Displej disponuje 10-bitovými farbami, podporou HDR10+, kontrastom 1 000 000 : 1 a jasom 500 nitov (s maximom až 1 200 nitov). Používatelia sa môžu tešiť aj na citlivú interakciu vďaka adaptívnej obnovovacej frekvencii medzi 60 Hz a 120 Hz, 240-Hz vzorkovaniu dotyku a haptickej spätnej väzbe.

V telefóne beží operačný systém Nothing OS od spoločnosti Nothing, ktorý sľubuje „najlepšie funkcie čistého Androidu, pričom sa operačný systém destiluje len na to podstatné, kde má každý bajt svoj účel“. Tento systém obsahuje písma, farby, grafické prvky a zvuky na mieru a bol navrhnutý aj na úzku integráciu so slúchadlami výrobcu. V pláne je pridanie ovládacích prvkov pre techniku tretích strán, pričom jedna z prvých iterácií je určená pre majiteľov elektromobilov Tesla. Používatelia môžu očakávať veľké aktualizácie operačného systému minimálne na 3 roky a 4 roky bezpečnostných aktualizácií.

Smartfón Nothing Phone (1).

Spoločnosť Nothing sa pritom rozhodla nepoužiť najnovšie a najlepšie dostupné mobilné čipové sady, ale zamerala sa na osvedčenú spoľahlivosť výberom mobilnej platformy strednej triedy Qualcomm Snapdragon 778G+, vrátane osemjadrového procesora, grafiky Adreno a čipu Hexagon AI. K dispozícii je aj systémová podpora až 12 GB operačnej pamäte RAM LPDDR5 a 256 GB úložiska typu UFS 3.1. Medzi kľúčové špecifikácie konektivity patria dva sloty na SIM karty, mobilné pripojenie 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 a port USB-C.

Z prednej strany vyzerá Nothing Phone (1) celkom ako priemerný moderný smartfón, aj keď možno s väčším dôrazom na udržateľnosť. Má hrany a stredový rám vyrobený z recyklovaného hliníka, pričom približne polovica plastov použitých vo vnútri telefónu je tiež recyklovaná. Spoločnosť Nothing dokonca použila recyklovaný cín na spájkovacie body. No ešte o niečo zaujímavejšia je zadná strana smartfónu.

Smartfón Nothing Phone (1).

Namiesto nudnej nepriehľadnej plastovej zadnej strany, ktorá skrýva techniku vo vnútri, sa spoločnosť Nothing rozhodla pre transparentnosť a zadnú stranu telefónu pokryla sklom Gorilla Glass 5, pod ktorým sú umiestnené hravo tvarované svetlá s názvom Glyph.

Každé svetlo sa nachádza v blízkosti funkčného prvku telefónu, takže svetelná lišta vedľa nabíjacieho portu sa rozsvieti, aby ukázala stav nabíjania, veľké svetlo v strede obklopuje zónu bezdrôtového nabíjania, vpredu je jedno, ktoré ukazuje na 16-megapixleovú selfie kameru, a posledné svetlo Glyph obklopuje sústavu fotoaparátov.

Rozhranie svetiel Glyph sa môže synchronizovať aj s vyzváňacími tónmi s tým, že pre rôzne vyzváňacie tóny možno nastaviť rôzne svetelné vzory, takže používateľ môže podľa blikajúcich svetiel zistiť, kto mu volá. Potenciálne užitočná funkcia na stretnutiach alebo v hlučných kluboch.

Smartfón Nothing Phone (1).

Na trhu plnom vlajkových smartfónov s trojitým alebo štvoritým zadným fotoaparátom sa Phone (1) odlišuje tým, že si prináša len dva, čo je podľa spoločnosti Nothing zámernou voľbou. Hlavný fotoaparát s rozlíšením 50 megapixelov a svetelnosťou F1,88 je založený na 1 / 1,56-palcovom obrazovom snímači Sony IMX766. Dokáže nakrúcať 4K UHD video pri 30 snímkach za sekundu a pre fotografie a video sprístupňuje optickú a elektronickú stabilizáciu obrazu. Ultraširokouhlý 50-megapixleový fotoaparát so svetelnosťou F2,2 využíva snímač Samsung JN1. Dodáva sa len s elektronickou stabilizáciou obrazu a možno ho použiť na snímanie makra.

Smartfón s odolnosťou v kategórii IP53 sa dodáva s batériou s kapacitou 4 500 mAh pre výkon „viac ako celý deň“ na jedno nabitie, ktorú možno dobiť za 70 minút prostredníctvom 33 W káblového nabíjania alebo za 2 hodiny cez 15 W bezdrôtové nabíjanie Qi. K dispozícii je aj reverzné nabíjanie s výkonom 5 W. Ako je však pri dnešných smartfónoch čoraz bežnejšie, spoločnosť Nothing do balenia nepriložila nabíjačku.

Smartfón Nothing Phone (1) sa začne predávať verejnosti najprv v Londýne, a to v stánku, ktorý bude fungovať od 16. do 20. júla v Covent Garden. Cena začína na 399 librách (približne 471 euro). Celosvetová dostupnosť sa začína 21. júla.