Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Xiaomi predstavuje tenký vlajkový skladací smartfón Mix Fold 2

Xiaomi predstavuje tenký vlajkový skladací smartfón Mix Fold 2
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky technologický gigant Xiaomi uviedol novú generáciu vlajkovej lode skladacieho smartfónu, ktorý sa môže pochváliť tenkým telom, veľkou batériou a relatívne dostupnou cenovkou.

Nový skladací smartfón Xiaomi Mix Fold 2 je postavený na vlastnom otočnom pánte „micro waterdrop“, ktorý údajne využíva veľké skryté priestory na oboch stranách, aby umožnil tenký rozkladací tvar. Spoločnosť Xiaomi znížila počet komponentov pántu len na 87 a ťaží z konštrukcie vyrobenej z kovovej vstrekovanej zliatiny s dvojitými doskami pántu vyrobenými z uhlíkových vlákien a má zapustený stred.

Mix Fold 2 sa tak pýši rozmermi v režime smartfónu 161,6 x 73,9 x 11,2 milimetra. Jeho vonkajší AMOLED displej má uhlopriečku 6,56 palca, pričom je vyrobený z materiálu E5 od spoločnosti Samsung. Displej prichádza s rozlíšením 2 520 x 1 080 pixelov pri pomere strán 21 : 9 a má obnovovaciu frekvenciu 120 Hz a dotykovú odozvu 240 Hz. K dispozícii je aj 10-bitová farebná hĺbka spolu s podporou HDR10+ a Dolby Vision. Displej má jas až 1 000 nitov a kontrast 8 000 000 : 1, pričom je chránený sklom Corning Gorilla Glass Victus odolným voči poškriabaniu.

Skladací smartfón Xiaomi Mix Fold 2.

Spoločnosť Xiaomi sa rozhodla pre tenký profil 5,4 milimetra pri rozložení do režimu mini tabletu, kedy sa rozprestrie až 8,02-palcový OLED displej. Ten využíva flexibilné ultratenké sklo Eco od spoločnosti Samsung s technológiou zadnej dosky LTPO 2.0. Rozlíšenie tohto displeja je údajne 2 160 x 1 914 pixelov, adaptívna obnovovacia frekvencia sa pohybuje v rozmedzí od 1 Hz až do 120 Hz. Výrobca nahradil polarizátor ultratenkým farebným filtrom a použil materiál čiernej matrice na zníženie odrazov na obrazovke pre nárast priepustnosti svetla až o 33 % a zároveň znížil spotrebu energie približne o 25 %. Vnútorný displej tiež podporuje 10-bitovú farebnú hĺbku, ako aj Dolby Vision a HDR10+.

Skladací smartfón Xiaomi Mix Fold 2.

Na telefóne beží operačná platforma MIUI Fold 13 od spoločnosti Xiaomi, ktorá je založená na operačnom systéme Android 12. Vnútri sa nachádza mobilná platforma Snapdragon 8+ Gen 1 od spoločnosti Qualcomm pre spracovanie dát s frekvenciou až 3,2 GHz. Čipovú súpravu podporuje až 12 GB operačnej pamäte RAM LPDDR5 a 1 TB úložisko typu UFS 3.1. Dané špecifikácie dopĺňajú duálne reproduktory so zvukom od spoločnosti Harman Kardon a podporou pohlcujúceho zvuku Dolby Atmos a Hi-Res Audio.

K dispozícii je batéria s kapacitou 4 500 mAh, ktorá sľubuje celodenné používanie v režime rozloženého mini tabletu alebo ešte dlhšiu výdrž, ak sa používa prevažne vonkajší displej. Batéria bola potiahnutá pomerne veľkou vrstvou nitridu bóru na rozptýlenie tepla a možno ju nabíjať pomocou 67 W káblovej rýchlonabíjačky. Spoločnosť Xiaomi do smartfónu vtesnala aj veľkoplošný chladiaci systém, ktorého výsledkom je údajne „o 50 % lepšia tepelná vodivosť v porovnaní s typickými systémami chladenia“.

Skladací smartfón Xiaomi Mix Fold 2.

Tri zadné fotoaparáty využívajú know-how spoločnosti Leica v oblasti snímania a optiky a skladajú sa z 50-megapixelového hlavného fotoaparátu postaveného okolo obrazového snímača Sony IMX766 a objektívu so svetelnosťou F1,8 s optickou stabilizáciou obrazu, 13-megapixelového ultraširokého objektívu a 8-megapixelového teleobjektívu. Na výber sú dva fotografické štýly Leica a nahrávanie HDR videa s technológiou Dolby Vision. Vpredu sa nachádza 20-megapixelový selfie fotoaparát, ktorý je umiestnený v kruhovom otvore vyrazenom vo vonkajšom displeji.

Skladací smartfón Xiaomi Mix Fold 2 váži 262 gramov a v Číne sa bude predávať od 16. augusta v čiernej alebo zlatej farbe za štartovaciu cenu 8 999 RMB (približne 1 306 EUR). O širšej dostupnosti zatiaľ nie sú žiadne informácie.