Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový Honor 6X - smartfón s foto evolúciou a vysokým výkonom

Nový Honor 6X - smartfón s foto evolúciou a vysokým výkonom
Autor:
Zuzana S. Wenzlová
Zverejnené:
4. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Fotoaparát s dvojitou šošovkou, vyšší výkon, dvojitá životnosť batérie - to je charakteristika kľúčových vlastností nového smartfónu Honor 6X, ktorý mal premiéru na tohtoročnom CES 2017 v Las Vegas.

Pod sloganom "Double or Nothing" chce nástupca modelu 5X preraziť na trhu modernou výbavou, cenou a ponúkanou kvalitou.

Telo telefónu tvorí ergonomicky zaoblený dizajn s oblými hranami s metalickým povrchom, s matnou textúrou, ktorej hladkosť prezident spoločnosti George Zhoa prirovnal k detskej pokožke. Displej je rovnako v oblom, 2,5D zakrivení, s rozmerom 5,5 palca a disponuje rozlíšením Full HD, ako aj podstatne vyšším jasom.

Operačný systém je postavený na platforme Android 6.0, s používateľským rozhraním EMUI 4.1. Honor 6X je vybavený až osemjadrovým procesorom Kirin 655 (vyrábaný 16 nm technológiou), s pohonom 4 x 2.1 GHz + 4 x 1.7 GHz. Operačná pamäť prichádza v dvoch verziách. 3 GB a vo vyššom modeli aj 4G. Vo výkonnosti dostal telefón aj systémové vylepšenia, vďaka Smart file Systemu, ktorý by mal zabezpečiť bezproblémový chod viacerých aplikácií naraz, s rýchlym prístupom k dátam. Vnútorná 32 GB pamäť je ďalej rozšíriteľná o Micro SD.

Honor popracoval predovšetkým na kvalite hlavného Dual fotoaparátu a vložil mu do vienka kombinované rozlíšenie 12 Mpx + 2 Mpx. Určite prekvapí ultra rýchly čas zaostrovania objektívu, len 0,3 sekundy. Široký rozsah clony (F/0.95-F/16) umožňuje pracovať s hĺbkou ostrosti, to znamená pracovať so zaostrovaním, napríklad zvýrazniť popredie a rozmazať pozadie. Rýchlosť pri fotení prináša zariadeniu predovšetkým automatické zaotrovaniu s fázovou detekciou a tiež 12 Mpx snímač s veľkosťou viac ako 1/3 palca. Ide o Sony IMX386, ktorý jeho japonský výrobca uvoľnil len v lete 2016 a čínsky výrobca smartfonu ho už stihol zapracovať. Fotoaparát si prináša rôzne režimy fotenia. K dispozícii je tak denný a nočný režim, profi režim, režim snímania jedla, makeup režim a ďalšie. O kvalitné selfie by sa mala postarať predná kamera s 8 Mpx.

Treba dodať, že kvalitu fotoaparátu pozdvihuje nielen najnovšia hardvérová výbava, ale najmä tá softvérová. Vďaka nej totiž dokáže HONOR 6X spracovať nasnímanú fotku prepracovaným postprocesingom s vylepšenými algoritmami.

Energiu dodáva do smartfónu 3340 mAh batéria, ktorej výdrž výrobca deklaruje až na 2,5 dňa používania. Pri enormnej záťaži na 1,5 dňa pri jej plnom nabití.

V celkovej výbave poteší Dual slot pre SIM, prípadne pre micro SD kartu. Na zadnej strane nechýba čítačka prstov, ktorá patrí momentálne k jedným z najrýchlejších na svete. Ako zdôraznil prezident Honoru, spoločnosť investovala navýšené finančné prostriedky do testovania kvality, ktorú uskutočnili v extrémnych podmienkach pri 85 % vlhkosti a 85°C. Celkovo sa tak uskutočnilo niekoľko tisíc testov a telefón v skutočných podmienkach testovalo pred jeho uvedením viac ako 10 tisíc používateľov.

Používatelia si budú môcť vyberať z 3 farieb. Striebornej, šedej a zlatej. Odporúčaná cena výrobcu je 249 EUR pre 3 GB model. Na Slovensku bude dostupný len v tejto verzii. Honor očakáva, že z tohto modelu sa na trhy dostane zhruba 20 miliónov kusov. Na náš trh by mal Honor 6X doraziť už vo februári.