Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

20 rokov v necelých 2 minútach: Takto sa vyvíjala mobilná komunikácia

20 rokov v necelých 2 minútach: Takto sa vyvíjala mobilná komunikácia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnes si väčšina ľudí svoj život bez mobilnej komunikácie vôbec nevie predstaviť. Stačili dve dekády a mobil o veľkosti tehly určený pre pár vyvolených sa zmenil na smartfón a stal sa neodmysliteľnou súčasťou každodenného života.

Príbeh 20 rokov o tom, ako ľudia kedysi spolu hovorili a ako dnes najväčší slovenský mobilný operátor spája ľudí so všetkým, na čom im záleží, dostal aj vizuálnu podobu, ktorá je dostupná na Facebooku Orangeu.

Dnes si už málokto spomenie na začiatky, keď pred dvadsiatimi rokmi, 15. januára 1997, spoločnosť Orange, vtedy ešte ako Globtel GSM, spustila prvú mobilnú sieť v štandarde GSM. Tento dátum zásadným spôsobom ovplyvnil spôsob komunikácie medzi ľuďmi. Mobilný telefón, symbol luxusu, sa tak v priebehu pár mesiacov stal dostupným prakticky pre každého.

V začiatkoch kraľovali slovenskému mobilnému trhu telefóny veľkosti príručného kufríka. Nasledovala mýtická „tehla“ s displejom, na ktorý sa ledva zmestilo telefónne číslo a zopár digitálnych ikon. Skutočne masové rozšírenie mobilnej komunikácie priniesol mobil za korunu. Telefóny boli čoraz menšie, mali stále viac funkcií a väčšie displeje.

Mobily začali byť zdrojom zábavy a dôležitým výrazovým prostriedkom vyjadrenia statusu a osobnosti svojich majiteľov. Zásadný skok v dizajne a funkcionalite zariadení priniesol mobilný internet. Objavili sa inteligentné smartfóny a podoba mobilnej komunikácie sa začala postupne meniť.

Ilustračné foto - Orange

Počiatky mobilnej komunikácie patrili takmer výhradne hlasovým službám. Zákazníci Orangeu motivovaní postupným zlacňovaním hovorov stihli za dve dekády pretelefonovať 235 rokov a poslať 11,6 miliardy textových (SMS) správ. S príchodom mobilných sietí tretej generácie (3G) nabrala na popularite komunikácia cez multimédiá (MMS) a ľudia začali na mobile tráviť stále viac času pripojení na internet. Hovory ustúpili dátam a prišla éra smartfónov.

Dnes sa zákazníci na mobil omnoho viac pozerajú ako ho počúvajú a telefonovanie je až na 6 mieste spomedzi funkcií, ako zákazníci využívajú svoje mobily. Zákazník svoj smartfón použije 150x denne, ľudia trávia na smartfóne a tablete viac ako 2 hodiny denne.

Orange sa pri príležitosti svojich okrúhlych narodenín chce poďakovať všetkým svojim zákazníkom. Počas celého roka sa môžu zapojiť do súťaží a hrať o skvelé ceny. Medzi inými o 20 smartfónov, 20 lístkov na najväčší slovenský festival Pohoda či 20 lístkov na Macy Gray v rámci dlhodobého projektu Orange Music Live. Súťaže budú prebiehať na oficiálnej Facebook stránke Orangeu.

Najdôležitejšie míľniky z 20-ročnej histórie spoločnosti Orange si môžete pozrieť aj v animovanom videu tu.

(Zdroj: Tlačová správa Orange)