Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Qualcomm simuloval 5G sieť, aby zistil aká nás čaká budúcnosť

Qualcomm simuloval 5G sieť, aby zistil aká nás čaká budúcnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Posledných niekoľko mesiacov sa vývojári zaoberali aj tým, aké teoretické maximálne rýchlosti by mohla v budúcnosti dosahovať mobilná dátová sieť 5G. No otázkou je najmä to, ako bude fungovať v reálnejších podmienkach a presne na to sa snažila spoločnosť Qualcomm nájsť odpoveď prostredníctvom simulovaných testov 5G siete, ktoré zverejnila na výstave MWC 2018 v španielskej Barcelone.

Simulované testy 5G siete, ktoré vykonala spoločnosť Qualcomm sa snažili modelovať reálne podmienky vo Frankfurte a v San Franciscu na základe existujúcich bázových staníc a prideľovania frekvencií v oboch mestách. Simulácia faktorov v podmienkach, ako je geografia, rôzne požiadavky používateľov na sieť, široké spektrum zariadení s rôznymi úrovňami LTE a 5G pripojenia pre rôzne prenosové rýchlosti, by mala spresniť to, čo môžeme v budúcnosti očakávať po vybudovaní reálnej 5G siete.

Simulácia vo Frankfurte obsahovala základnú sieť založenú na frekvenčnom spektre 100 MHz z 3,5 GHz pásma s gigabitovou LTE sieťou postavenou na 5tich LTE pásmach. Namerané výsledky boli aj napriek tomu ohromujúce. Prenosová rýchlosť pri prehliadaní stránok vyskočila na 56 Mb / s pre vzorku používateľov 4G a na viac ako 490 Mb / s pre vzorku 5G používateľov, s približne sedem násobne rýchlejšou odozvou pri prehliadaní stránok. Rýchlosť sťahovania sa tiež dramaticky zlepšila, pričom viac ako 90% používateľov zaznamenalo rýchlosť sťahovania najmenej 100 Mbps na 5G, oproti 8 Mbps na LTE.

Qualcomm simuloval 5G sieť, aby zistil aká nás čaká budúcnosť

Simulácia v San Franciscu bola ešte pôsobivejšia. Spoločnosť Qualcomm modelovala sieť pracujúcu na frekvencii 800 MHz v pásme 28 GHz mmWave. Tá bola postavená na gigabitovej LTE na štyroch licencovaných pásmach LTE s pridaným pásmom LAA (License Assisted Access).

Rýchlosť prehliadania vzrástla zo 71 Mb / s pre vzorku používateľov 4G až na 1,4 Gb / s pre vzorku používateľov 5G (v pokrytí mmWave) s dobou odozvy približne 23 krát rýchlejšou. Rýchlosť sťahovania pre 90 percent používateľov sa pohybovala od najmenej 10 Mbps až do 186 Mbps na simulovanej 5G sieti, pričom vzorová rýchlosť dosahovala 442 Mb / s. Kvalita videa sa tiež dramaticky zlepšila v obidvoch testoch, pričom vzorka 5G používateľov mohla prezerať 8K video streaming pri rýchlosti 120 snímok za sekundu s 10-bitovou farebnosťou.

Samozrejme, že tieto údaje nemusia odzrkadliť reálne rýchlosti 5G sietí v budúcnosti, no dávajú nám akú takú predstavu kam by sa dalo dostať. Závisí to nielen od poskytovateľov siete, ktorí ju budú musieť vybudovať, ale aj od výrobcov, ktorí budú musieť vytvoriť zariadenia, ktoré dokážu využívať rýchlejšie prenosové rýchlosti. Ak by sme sa aj napriek tomu dostali aspoň na polovicu simulovaných rýchlostí, ktoré dosiahli testy spoločnosti Qualcomm, mohlo by to podstatne zmeniť spôsob používania mobilných zariadení.