Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé komerčné 5G zariadenie a výkonné mobilné novinky od Huawei

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 3. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mobilné telefóny, ako by sme bez nich už dnes dokázali žiť? Výrobcov to ale teší a tak sa každoročne predháňajú v tomto smere v novinkách, ktorými nás chcú zaujať. Výstava MWC v Barcelone preto opäť dýchala inováciami, a to nielen pri nových mobiloch, ale aj pri novo vznikajúcej komunikačnej technológii.

Na mobilnú dátovú sieť 5G si síce podľa predbežných odhadov budeme musieť počkať ešte minimálne dva roky, no už teraz prichádzajú prvé reálne zariadenia.

Čínsky výrobca Huawei tak na výstave MWC 2018 predstavil prvé komerčné 5G zariadenie v podobe terminálu s vlastným novým čipsetom Balong 5G01. Terminál podporuje štandard 3GPP 5G a umožní dosahovať rýchlosť sťahovania dát až do 2,3 Gbps.

Okrem toho sa Číňania pochválili aj dvomi novými mobilnými zariadeniami. Prvým z nich je notebook Huawei MateBook X Pro, ktorý si prináša poriadny výkon. Jeho 13,9 palcový dotykový displej má rozlíšenie 3 000 x 2 000 pixlov, no ešte pôsobivejšie sú minimalistické rámy okolo samotného displeja. Vďaka tomu je pomer displeja k telu až 91 percent, takže používateľ rámy takmer nevníma.

Výkon reprezentuje predovšetkým 8. generácia procesora Intel Core, až 16 GB operačnej pamäte RAM a namiesto integrovaného grafického čipu je k dispozícii aj grafická karta Nvidia GeForce MX150.

Druhou novinkou je modelový rad tabletov s označením MediaPad 5. Tie budú dostupné vo verziách s 8,4 a 10,8 palcovým displejom, spolu s najvyšším modelom MediaPad 5 Pro s dotykovým perom M-Pen. IPS displeje zariadení zvládnu zobraziť obsah v rozlíšení 2 560 x 1 600 pixlov a navyše majú zakrivené okraje tak, aby sa tablet pohodlnejšie držal v ruke.

Notebook Huawei MateBook X Pro.