Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Headset Ghost vás skrz váš smartfón zoberie do nového sveta

Headset Ghost vás skrz váš smartfón zoberie do nového sveta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Technológie pre zobrazenie virtuálnej reality sú buď príliš finančne nákladné, alebo ich limituje výkon smartfónu. Nový headset Ghost však chce používateľom priniesť dostupnú, no zároveň úchvatnú možnosť ako sa ponoriť do sveta rozšírenej reality (Augmented reality – AR). Headset k tomu využíva váš smartfón, cez ktorý vám sprostredkuje rozšírenú realitu priamo pred vaše oči.

Na trhu je už viacero headsetov pre virtuálnu realitu, no zariadenia pre zobrazenie rozšírenej reality v tejto oblasti dosť pokrivkávajú. Našťastie však existuje už dostatok aplikácií pre rozšírenú realitu v smartfónoch. To sa snaží využiť aj nový headset s názvom Ghost, ktorý používateľa zoberie do sveta rozšírenej reality prostredníctvom jeho smartfónu osadeného priamo v ňom. Vďaka tomu získa oveľa intenzívnejší zážitok, pričom sa headset napája zo smartfónu, takže sa človek nepotkne o nejaký kábel na zemi.

Headset Ghost má držiak na smartfón na vrchnej strane a pod ním sa nachádza sklenený priezor, cez ktorý sa pozeráte na skutočný svet, pričom projekcie rozšírenej reality sa zobrazujú vo vrchnej vrstve. Ghost má 70 stupňový uhol pohľadu, využíva senzory v smartfóne pre identifikáciu používateľa v 3D priestore a dokáže vytvoriť objekty v rozšírenej realite vo vysokom rozlíšení priamo pred vašimi očami. Záleží samozrejme na tom, aké rozlíšenie má displej vášho smartfónu.

Headset Ghost zobrazí rozšírenú realitu pre očami používateľa cez jeho vlastný smartfón.

Zariadenie je plne kompatibilné s akýmkoľvek smartfónom iPhone od modelu iPhone 6s a vyššie, rovnako ako s obomi generáciami smartfónov Google Pixel a so smartfónmi Samsung Galaxy S7 a S8. Výrobca zatiaľ neuviedol, či bude headset Ghost kompatibilný aj s ďalšími smartfónmi od iných výrobcov.

V rámci softvérovej výbavy disponuje zariadenie vlastným operačným systémom Ghost OS, ktorý umožňuje zobraziť 3D modely, videá z YouTube či aplikácie pre MacOS. Vývojári sľubujú, že aplikácie pre rozšírenú realitu sa dajú ľahko preniesť s telefónov do zariadenia, ktorá navyše dokáže pracovať aj ako headset pre virtuálnu realitu. Výmenou priezoru sa dajú spúšťať aplikácie, ktoré fungujú na kartónovom headsete Google Cardboard.

Ghost má 70 stupňový uhol pohľadu, využíva senzory v smartfóne pre identifikáciu používateľa v 3D priestore a dokáže vytvoriť objekty v rozšírenej realite vo vysokom rozlíšení priamo pred vašimi očami.

Headset Ghost je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať už za 79 dolárov. V prípade, že sa podarí vyzbierať požadovaná suma 80 000 dolárov a všetko pôjde podľa plánu výrobcu, prvé kusy by sa k podporovateľom kampane mali dostať niekedy vo februári 2019. Čo je však vo svete technológií dosť dlhá doba na to, aby Ghost nepredbehol niektorý väčší výrobca s vlastným riešením.

V rámci softvérovej výbavy disponuje Ghost vlastným operačným systémom Ghost OS a dokáže spustiť množstvo aplikácií z rôznych platforiem.